Izložba "Suvremeni hrvatski nakit"

Na inicijativu Ministarstva kulture, u suradnji s Gliptotekom HAZU, priređena je izložba „Suvremeni hrvatski nakit“ koja predstavlja radove šesnaest autora nakita: Stjepan Balja, Mario Beusan, Boris Borović, Mara Borović Fabijančić, Rea Boschi Gogolja, Vera Dajht Kralj, Eta Linćir, Lazer Rok Lumezi, Eva Lumezi Šimatović, Zlatko Ordčić, Karolina Pernar, Luka Petrinjak, Boris Pokos, Nenad Roban, Max Škledar i Davor Šuk.
 
Izložbu prati katalog s predgovorima ministra kulture Republike Hrvatske mr. sc. Bože Biškupića, upraviteljice Gliptoteke HAZU Ariane Kralj o suvremenom nakitu i muzejske savjetnice u Etnografskom muzeju u Zagrebu Ivanke Ivkanec o tradicijskom nakitu u Hrvatskoj.
 
Izrada nakita u Hrvatskoj ima dugu i bogatu umjetničku tradiciju koja se nastavlja i u današnjem, suvremenom izričaju. Izložba predstavlja vrhunske domete suvremene produkcije hrvatskog umjetničkog nakita i autore koji su prepoznati na tom području, u domovini i inozemstvu.
 
Ova izložba suvremenog nakita pripremljena za prezentaciju u inozemstvu po prvi put predstavljena je u Pragu, u svibnju 2008. godine, a zatim su slijedile izložbe u Bratislavi, Helsinkiju i Innsbrucku.