"Hrvatska tradicijska kultura"

Izložba donosi pregled hrvatske tradicijske kulture koju reprezentiraju izlošci iz bogatih zbirki narodnih nošnji i drugih tekstilija, predmeta potrebnih u kućanstvu i gospodarstvu, proizvoda rukotvorstva, ukrasnog oružja, raznovrsnog nakita, igračaka, glazbala, maski i drugoga materijala.

Na razmjerno malom području Hrvatske pronalazi se vrlo raznolika etnografska baštinu u kojoj se miješaju utjecaji iz različitih regija. Autorice izložbe Zorica Vitez i Aleksandra Muraj osmislile su četiri velike cjeline koje predstavljaju četiri područja Hrvatske: primorsku, gorsku, središnju i nizinsku Hrvatsku. Ta se područja međusobno razlikuju ne samo po svojim prirodnim osobinama, nego i po kulturnom nasljeđu preuzetom od starijega neslavenskog stanovništva, a imala su i različitu povijesnu sudbinu.

Svi su ovi predmeti prikupljeni mahom potkraj 19. i tijekom 20. stoljeća, ali vrijeme njihova nastanka nije precizno utvrđeno. Međutim, kako u svom predgovoru ističe dr. Zorica Vitez, autorica koncepcije ove izložbe, ovi „predmeti se jasno prepoznaju kao sastojci stare, naslijeđene kulture.“ Stoga je iz mnogih izloženih predmeta vidljivo da su njihovi oblici i tehnike izrade prenošene generacijama, te da arhetipovi pojedinih hrvatskih tradicionalnih rukotvorina datiraju još iz vremena prije dolaska Hrvata na svoj današnji državni teritorij u 7. stoljeću prošloga tisućljeća.

Ministarstvo kulture ovaj projekt podržava u okviru kulturne razmjene a na samoj izložbi radile su brojne institucije i stručnjaci koje je koordinirao Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, na čelu s doktoricom Zoricom Vitez. Autorski tim izložbe čine renomirani stručnjaci iz naših ustanova i muzeja, čije su aktivnosti i znanstveni rad izravno vezani uz prisutne teme na izložbi i u tekstovima opsežne monografije koja prati ovaj projekt.

Izložba je 2007. predstavljena u Argentini (Buenos Aires, travanj - svibanj) i Čileu (Santiago de Chile, kolovoz-listopad).