Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini (Rok: 24. lipnja 2024.)

Ministarstvo kulture i medija na temelju Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi (NN83/22) objavljuje


 
Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2024. godini
 
I.
Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije:
  1. Najbolja samostalna knjižara
  2. Najbolji antikvarijat
  3. Najbolja knjižara u okviru knjižarskog lanca

Za svaku se kategoriju dodjeljuju do tri nagrade:
  • prva (4.000,00 €),
  • druga (3.000,00 €)
  • treća (2.000,00 €)

Posebna se nagrada u iznosu od 3.000,00 € može dodijeliti u svakoj kategoriji i knjižarama i antikvarijatima u Gradu Zagrebu.
Ukupni fond nagrada iznosi 36.000,00 € i osigurava se u proračunu Ministarstva kulture i medija.
 
II.
Za nagradu se mogu prijaviti sve knjižare, bez obzira jesu li samostalne, vezane uz pojedinog nakladnika ili u okviru knjižarskog lanca. Svaka se knjižara prijavljuje i ocjenjuje pojedinačno.

Knjižare koje su prošle godine nagrađene u bilo kojoj kategoriji ne prijavljuju se na Javni poziv u ovoj i sljedećoj godini.

Popis svih prijavljenih knjižara s poveznicama na njihove mrežne stranice objavit će se po zaključenju Javnog poziva na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija te Zajednice nakladnika i knjižara.

Ocjenjivanje knjižara provodit će se dvojako:

a) Putem elektroničkih platformi Ministarstva kulture i medija  (https://citaj.hr/ ) svi građani moći će dodijeliti svoje glasove prijavljenim knjižarama počevši od objave popisa svih prijavljenih knjižara sa zaključno 1. prosinca 2024. godine. Knjižare mogu fizički i na svojim mrežnim stranicama i društvenim mrežama pozivati kupce i čitatelje da im dodijele svoje glasove. Broj glasova po osobi i po knjižari je neograničen.

b) Posebno formirano povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva kulture i medija i drugih relevantnih sudionika književne scene u predviđenom će periodu obići sve prijavljene knjižare te donijeti ukupnu ocjenu svake pojedine knjižare na temelju sljedećih kriterija:
  • Ponuda u knjižari - raznovrsnost ponude knjiga, zastupljenost časopisne produkcije, udžbenička ponuda, neknjižna ponuda (papirnica i medijateka)
  • Poslovanje knjižare - podmirivanje obaveza prema dobavljačima (nakladnicima) i zaposlenicima; ukupno poslovanje knjižare
  • Razvoj publike - programi privlačenja publike/kupaca, uređenje prostora knjižare, aktivnost na internetu, sudjelovanje u programima potpore knjižarskoj djelatnosti  
III.
Po zaključenju perioda ocjenjivanja izradit će se rang-lista najbolje ocijenjenih knjižara i prema glasovima publike i prema mišljenju stručnog povjerenstva, a na temelju tog prijedloga ministrica kulture i medija donijet će odluku o dodjeli nagrada najboljim knjižarama.

Nagrade će se javno dodijeliti i isplatiti knjižarama do kraja  godine uz objavu obrazloženja Povjerenstva.
 
IV.
Za svaku knjižaru potrebno je popuniti e-prijavnicu s podacima o knjižari, njezinom poslovanju, ponudi knjiga i časopisa te aktivnostima koje provodi s ciljem povećanja čitateljske publike i privlačenja kupaca. U prijavi treba naglasiti nove aktivnosti i druge poslovno-programske iskorake učinjene od posljednje prijave na ovaj natječaj.

Prilikom prijave nužno je naglasiti je li riječ o knjižari ili antikvarijatu koji su samostalni, vezani uz pojedinog nakladnika ili su dio knjižarskog lanca.
 
V.
Prijave na ovaj Javni poziv primaju se 20 dana od njegove objave na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija. 
 Objava, 4.6.2024.