Javni poziv osnovnim i srednjim školama za videonajave knjiga - učeničke radove (Rok: 6. svibnja 2024.)


Na temelju 7. Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi („Narodne novine“, broj 83/22) te na temelju usvojenog Akcijskog plana provedbe Nacionalne strategije za poticanje čitanja u 2024. godini Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske objavljujete

 
JAVNI POZIV OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA
ZA VIDEONAJAVE KNJIGA - UČENIČKE RADOVE
 

 
1.
 
U Akcijskom planu Nacionalne strategije poticanja čitanja, usvojene 2017. godine s ciljem doprinosa razvoju kulture čitanja i omogućavanja što većem broju pripadnika hrvatskog društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem, u općem cilju: Razvijati čitalačku pismenost i poticati čitatelja na aktivno i kritičko čitanje, specifičnom cilju: 2.1. Razvoj čitalačke pismenosti djece i mladih, nalazi se i mjera/aktivnost: Objava javnog poziva osnovnim i srednjim školama za izradu videonajave književnog djela po izboru (book trailera).
 
2.
 
Na Javni poziv mogu se prijaviti isključivo osnovne i srednje škole s videoradovima svojih učenika javno dostupnima putem mrežnih servisa (Vimeo, YouTube i sl.). Prijavljeni videoradovi mogu predstavljati bilo koju knjigu bilo kojeg autora i smiju trajati najviše do 2 minute.

Radovi se prijavljuju u dvije kategorije:

• Videoradovi učenika osnovnih škola
• Videoradovi učenika srednjih škola.
 
3.
 
Škola može poslati neograničen broj videoradova svojih učenika. Za svaki videorad potrebno je ispuniti posebnu prijavnicu s podatcima o:

• učeniku - autoru rada
• autoru i naslovu predstavljene knjige
• razredu i školi koju učenik polazi.
 
4.
 
Radovi se prijavljuju ispunjavanjem prijave na poveznici: https://forms.gle/K6FUaqYXF5rNxFMR9
Videorad mora biti objavljen na javno dostupnom mrežnom servisu (Vimeo, YouTube i sl.) uz dostavljenu lozinku (ako je potrebna) i bez ograničenja mogućnosti pregleda. Prijave na temelju ovog Poziva mogu se podnositi od 7. ožujka do 6. svibnja 2024. godine.
 
5.
 
Sve u roku pristigle prijave razmotrit će posebno formirano povjerenstvo te odabrati najkvalitetnije videoradove koji na najbolji način predstavljaju odabranu knjigu i njezinog autora, odnosno promoviraju čitanje. Za najbolje videoradove koji predstavlja knjige Ministarstvo kulture i medija nagradit će razrede iz kojih dolaze učenici autori izletom s kulturno-umjetničkim programom u dogovoru sa školom.