Književni programi knjižara (pregled sa stanjem 10.1.2020.)


Književni programi knjižara  .pdf  (pregled sa stanjem 10.1.2020.)
 

Potpora organizaciji književnih programa u okviru knjižarske djelatnosti osmišljena je kao jedna od mjera revitalizacije hrvatske knjižarske mreže i dodjeljuje se od 2005. godine. Budući da su knjižare još uvijek najkrhkiji dio knjižnog lanca koji je 2017. godine naročito pogodilo urušavanje jednog od njegovih najvećih segmenata Ministarstvo kulture je nastojalo dodatnim poticajima osnažiti knjižarski lanac u Hrvatskoj.

U okviru Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za programe književnih programa u okviru knjižarske djelatnosti zaprimljeno je 26 prijava 9 knjižara.

Od toga će se sufinancirati ukupno 15 programa u ukupnome iznosu od 367.000,00 kuna.

Knjižarska se djelatnost nastavila poticati i drugim mjerama Ministarstva kulture, naročito kroz program poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, za segment knjižarske i književno-nakladničke djelatnosti.

Sufinancirani programi pridonose živosti kulturnog života naročito u manjim sredinama u kojima se nastoji osnažiti knjižare radi preuzimanja uloge svojevrsnih lokalnih kulturnih centara.