Vječne vode: život i ljepota. Hrvatski udio u europskoj baštini
Knjiga (i online izložba) kojom predstavljamo hrvatsku baštinu nastala je iz potrebe stvaranja svojevrsnog imaginarija kojim bi se kroz vrijeme dao prikaz kulturne baštine u svojoj njezinoj punini, raznolikosti i jedinstvenosti.
 
Ona nije cjelovita, znanstveno obrađena i dovršena slika koja sažima cjelinu i povezuje svaki dio. Namjera je bila istaknuti glavne teme i dosege hrvatske prirodne i kulturne, materijalne i nematerijalne baštine. Sagledavajući tu baštinu na jednom mjestu, pratimo njezine specifičnosti u nacionalnom kontekstu, no jednako tako slijedimo tragove i poveznice s univerzalnim i europskim povijesnim naslijeđem.

Zahvaljujem svima koji su svojim profesionalnim radom i znanjem pridonijeli nastanku ovoga projekta, u godini u kojoj Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije, s ciljem da potvrdi važnost zajedničke suradnje i europskog kulturnog identiteta; posebno Hrvatskom restauratorskom zavodu i ravnateljici dr. sc. Tajani Pleše, inicijatorima projekta te članicama i članovima uredništva.
 
Ministrica kulture
dr. sc. Nina Obuljen Koržinek