Nacionalni koordinacijski odbor za provedbu mjera Akcijskog plana razvoja kulture i medija te kampanja Vijeća Europe i OSCE-a za sigurnost novinara

Slika /slike/fotogalerija/2024 godina/animafest24/nac koord22.jpg

 

 
  • Osnovan Nacionalni koordinacijski odbor za provedbu mjera Akcijskog plana razvoja kulture i medija te kampanja Vijeća Europe i OSCE-a za sigurnost novinara   

Slika Slika
   
12. ožujka 2024. - U Ministarstvu kulture i medija održan je sastanak na kojem je osnovan Nacionalni koordinacijski odbor za provedbu mjera Akcijskog plana razvoja kulture i medija te kampanja Vijeća Europe i OSCE-a za sigurnost novinara.

Više o osnivanju Nacionalnog koordinacijskog odbora dostupno je na poveznici.


 

  • Održan sastanak radne skupine za praćenje provedbe protokola za zaštitu novinara i drugih medijskih djelatnika


4. lipnja 2024. - U organizaciji Ministarstva kulture i medija održan je sastanak radne skupine za praćenje provedbe protokola za zaštitu novinara i drugih medijskih djelatnika, u sklopu Nacionalnog koordinacijskog odbora za provedbu mjera Akcijskog plana razvoja kulture i medija te kampanja Vijeća Europe i OSCE-a za sigurnost novinara.

​Na sastanku je bilo riječi o provedbi sporazuma i dvaju protokola za zaštitu novinara koji su usuglasili Ministarstvo unutarnjih poslova i novinarske strukovne udruge. 

Više o održanom sastanku Nacionalnog koordinacijskog odbora dostupno je na poveznici.

 
 
  • Održan sastanak radne skupine o uspostavi sustava za javnu objavu vlasničkih podataka i izvora financiranja medija

 

10. lipnja 2024. - U Ministarstvu kulture i medija održan je sastanak Nacionalnog koordinacijskog odbora za provedbu mjera Akcijskog plana razvoja kulture i medija te kampanja Vijeća Europe i OSCE-a za sigurnost novinara - radne skupine o uspostavi sustava za javnu objavu podataka o vlasništvu i načinu financiranja medija.

Na sastanku se raspravljalo o tijeku uspostave sustava - platforme za javnu objavu vlasničkih podataka i izvora financiranja medija koja se provodi u okviru Nacionalnog plana oporavaka i otpornosti 2021.-2026., odnosno projekta „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“ koji provode Agencija za elektroničke medije i Ministarstvo kulture i medija, te je to ujedno i jedna od mjera Akcijskog plana razvoja kulture i medija 2023. - 2024.

Više o održanom sastanku radne skupine dostupno je na poveznici.

 

   



 

Hrvatska se pridružila kampanji Vijeća Europe za jačanje sigurnosti novinara


7. listopada 2023. - S ciljem poboljšanja sigurnosti novinara i zaštite slobode medija te podizanja svijesti javnosti o ulozi novinara u očuvanju demokratskog i pluralističkog društva, Vijeće Europe pokrenulo je kampanju za sigurnost novinara pod sloganom „Novinari su važni", kojoj se pridružila i Hrvatska. 

>> Više informacija dostupno je na poveznici

 


      
      Hrvatska se priključila projektu za
      sigurnost novinara Organizacije za
      europsku sigurnost i suradnju

       22. studenog 2023. - Projekt Sigurnost novinara
       u sklopu kojega je predstavljena aplikacija za
       sigurnost novinara, pokrenut je na Konferenciji
       o budućnosti slobode i sigurnosti medija u svijetu
       koji se mijenja, koju je organizirala Organizacija
       za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).   

     >> Više informacija dostupno je na poveznici

 

 


Na sastanku OSCE-a o projektu „Sigurnost novinara“ predstavljene hrvatske inicijative

20. ožujka 2024. - Organizacija za europsku sigurnost i suradnju / Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) u talijanskom Ministarstvu unutarnjih poslova u Rimu organizirala je sastanak nacionalnih koordinatora o projektu Sigurnost novinara.

>> Više informacija dostupno je na poveznici