Hrvatska se priključila projektu za sigurnost novinara Organizacije za europsku sigurnost i suradnju

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

22. studenog 2023. - Projekt „Sigurnost novinara“, u sklopu kojega je predstavljena aplikacija za sigurnost novinara, pokrenut je na Konferenciji o budućnosti slobode i sigurnosti medija u svijetu koji se mijenja, koju je organizirala Organizacija za europsku sigurnost i suradnju / Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE).    

Na poziv OSCE-a ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila sudjelovala je na predstavljanju i raspravi o tom projektu za sigurnost novinara u Beču. Paket instrumenata-aplikacija „Sigurnost novinara“ predstavlja nacionalne instrumente i inicijative koje djeluju na cijelom području OSCE-a i čine ih dostupnima zainteresiranim dionicima. Uz predstavljen paket instrumenata za sigurnost novinara, potaknuta je i razmjena iskustava između nacionalnih koordinatora. Razgovaralo se o izazovima u osiguravanju sigurnosti novinara i istaknuti su primjeri dobre prakse.
 
Republika Hrvatska istaknuta je kao primjer dobre prakse u okviru nacionalnih instrumenata i inicijativa. Hrvatska je navedena unutar paketa instrumenata gdje se razmatraju postojeće mjere koje su na snazi u državama sudionicama OSCE-a, koje se bave promicanjem i osiguravanjem sigurnosti novinara. Istaknut je sporazum o suradnji MUP-a i novinarskih strukovnih udruga radi zaštite sigurnosti novinara te izdvojen  Protokol o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća,  koji ima za cilj osigurati sigurno radno okruženje za novinare učinkovitim rješavanjem potencijalnih rizika s kojima se suočavaju tijekom svojeg rada. Inicijativa proizlazi iz provedbe Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. godine, koja jamči zaštitu, sigurnost i jačanje položaja novinara i drugih djelatnika u medijima u Europskoj uniji.
 
Tijekom službenog posjeta ravnateljica Uprave Vaniček-Fila sudjelovala je na sastanku nacionalnih koordinatora na kojemu je istaknuta i potreba razmjene iskustava te stručnih znanja, kao i nacionalnih instrumenta ili inicijativa. Ministarstvo kulture i medija, nakon što se pridružilo i kampanji Vijeća Europe za jačanje sigurnosti novinara, nadalje će u suradnji s dionicima iz medijskog sektora i novinarskih udruga te međunarodnim institucijama razvijati nove prakse s ciljem stvaranja sigurnijeg okruženja za novinare. 


>>> OSCE RFoM Safety of Journalists Toolbox!

 
 

 

Pisane vijesti