Održan sastanak radne skupine za praćenje provedbe protokola za zaštitu novinara i drugih medijskih djelatnika

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

4. lipnja 2024. - U organizaciji Ministarstva kulture i medija održan je sastanak radne skupine za praćenje provedbe protokola za zaštitu novinara i drugih medijskih djelatnika, u sklopu Nacionalnog koordinacijskog odbora za provedbu mjera Akcijskog plana razvoja kulture i medija te kampanja Vijeća Europe i OSCE-a za sigurnost novinara.
 

Na sastanku je bilo riječi o provedbi sporazuma i dvaju protokola za zaštitu novinara koji su usuglasili Ministarstvo unutarnjih poslova i novinarske strukovne udruge. 

Riječ je o Protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti i Protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća kojima se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad novinara i drugih medijskih djelatnika.

Koordinatorica za medije u Kabinetu ministra Ministarstva unutarnjih poslova Marina Mandić predstavila je preliminarne rezultate monitoringa provedbe dvaju protokola za prvih pet mjeseci ove godine. S predstavnicima redakcija i strukovnih udruga dogovorene su daljnje konkretne aktivnosti oko informiranja novinara u medijskim kućama u kojima rade o navedenim protokolima, kao i informiranje lokalnih novinara u suradnji s policijskim upravama u RH.

Sastanak je moderirala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila, a uz koordinatoricu za medije Ministarstva unutarnjih poslova Marinu Mandić, sudjelovali su i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever, glavna tajnica Hrvatskog novinarskog društva Melisa Skender, član Sindikata novinara Hrvatske Zoran Pehar, pomoćnik Glavnog ravnatelja HRT-a Renato Kunić, Vilim Cvok iz 24 sata te Mladen Basač s RTL televizije.



Pisane vijesti