U okviru Nacionalnog koordinacijskog odbora održan sastanak o praćenju zakonskih okvira za zaštitu autorskih prava i jačanju zaštite autorskih prava novinara i fotoreportera

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika


12. srpnja 2024. -  U Ministarstvu kulture i medija održan je sastanak Nacionalnog koordinacijskog odbora za provedbu mjera Akcijskog plana razvoja kulture i medija te kampanja Vijeća Europe i OSCE-a za sigurnost novinara -  radne skupine o praćenju zakonskih okvira za zaštitu autorskih prava te jačanju zaštite autorskih prava novinara i fotoreportera.


Na sastanku se razgovaralo o provedbi jedne od mjera u Akcijskom planu razvoja kulture i medija, informiranju dionika i praćenju zakonskih okvira za zaštitu autorskih prava, kao i o jačanju zaštite autorskih prava novinara i fotoreportera u sklopu primjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u praksi.

Docentica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i suradnica Europskog sveučilišnog instituta u Firenci, profesorica Iva Nenadić koja vodi istraživanje digitalnih politika Europske unije, posebno u području odnosa medija i tehnoloških kompanija, uključila se u raspravu putem video poziva te održala izlaganje i prezentaciju o odnosu medija i tehnoloških kompanija u kontekstu ekonomske i demokratske dimenzije. Govorila je i o EU regulatornom okviru koji pokušava odgovoriti na moć i neželjeni utjecaj platformi u odnosu na medije. Vodeći se razmjenom iskustava i dobrih praksi, Iva Nenadić je ukratko informirala i o razvoju konferencije za novinare o utjecajima umjetne inteligencije i vodećih kompanija u području generativne umjetne inteligencije na profesionalnu i ekonomsku održivost medija.

Osvrnuvši se na dosadašnji rad Koordinacijskog odbora za provedbu Akcijskog plana za medije na aktivnostima unaprjeđenja uloge medija i statusa novinara te zaštite sigurnosti novinara i drugih medijskih djelatnika, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila istaknula je u kontekstu važnosti zaštite autorskih prava novinara i medija i nedavno održan sastanak ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek s predsjednikom Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava DZNAP Goranom Penićem i članicom predsjedništva Društva Tihanom Tomičić. Sudionici sastanka raspravljali su i o aktualnim zakonskim okvirima na razini Europske unije i Republike Hrvatske te nastojanjima i izazovima u zaštiti autorskih prava i njihovoj provedbi u praksi, kao i o važnosti potpisivanja autora pri prenošenju njihovih tekstova, fotografija, radio i TV priloga.
 
Uz navedene, u razgovoru su sudjelovali i izvršni direktor Hrvatske udruge digitalnih izdavača HUDI Ozren Kronja, predsjednica HUP - Udruge novinski izdavača Bojana Božanić, glavna tajnica Hrvatskog novinarskog društva Melisa Skender, predsjednik Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava DZNAP Goran Penić, članica Predsjedništa  DZNAP-a Tihana Tomičić, načelnica Sektora za medije Ministarstva kulture i medija Nives Zvonarić i voditeljica Službe za web i Culturenet Marija Šiško Omrčen. Zbog spriječenosti svoj su dolazak ispričali prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Zoran Pehar i predstavnik Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti HAKOM-a Danijel Vidaković.




 



Pisane vijesti