Projekt L'Oréala i UNESCO-a "Za žene u znanosti" od ove godine i u Hrvatskoj

9.11.2006. - "Za žene u znanosti“ ime je Nacionalnog programa stipendiranja mladih i nadarenih znanstvenica koji će se u organizaciji LOréala ADRIA i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture od ove godine provoditi i u Hrvatskoj.
U Ministarstvu kulture predstavljen je program stipendiranja u sklopu kojeg će svake godine tri hrvatske znanstvenice u tijeku stjecanja doktorata iz područja prirodnih znanosti biti nagrađene stipendijama, svaka u iznosu od 4,000 Eura.
                 
Prve stipendistice Nacionalnog programa "Za žene u znanosti" izabrat će natječajna komisija na čelu sa Akademikom Milanom Meštrovom, a činit će ju eminentni hrvatski znanstvenici iz područja prirodnih znanosti, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, L'Oréala ADRIA i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture. Projekt "Za žene u znanosti“ prije svega potiče i podupire znanstveno usavršavanje žena znanstvenica koje su, prema istraživanjima, mnogo manje prisutne u svijetu znanosti od muških predstavnika.
 
"..Kao kompanija s izraženom društvenom odgovornošću osjećamo obvezu ulagati u razvoj znanja u zajednicama u kojima djelujemo. Nacionalni program stipendiranja "Za žene u znanosti" namijenjen je mladim znanstvenicama kojima želimo omogućiti da postanu dijelom svjetske mreže znanja. Vjerujemo da ćemo im ovim doprinosom pomoći u njihovom radu, da ćemo potaknuti i buduće naraštaje da se bave znanošću te da ostvare vrijedne rezultate." - rekao je Generalni direktor L'Oréala ADRIA, Philippe Cornú.
 
Nacionalni program stipendiranja provodi se već u 17 zemalja širom svijeta, dio je međunarodnog projekta „For Women in Science“ koji se u suradnji L´Oréala i UNESCO-a provodi već devetu godinu zaredom. Projekt „For Women in Science“ osim nacionalnog programa stipendiranja, sastoji se od programa nagrađivanja znanstvenica - laureata iz cijeloga svijeta te programa međunarodnog stipendiranja perspektivnih znanstvenica koje su dosad dobile dvije hrvatske znanstvenice, Silvija Bilokapić 2004., i Anita Kriško 2006. godine.
 
 
       
                                    
Više o prijavi na natječaj "Žene u znanosti"