Nacionalni program stipendiranja mladih i nadarenih znanstvenica - "Za žene u znanosti" (Rok: 05.11.2007.)

"Za žene u znanosti", Nacionalni program stipendiranja mladih i nadarenih znanstvenica u organizaciji L'OREAL-a ADRIA i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture nastavlja se i ove godine. Tri perspektivne hrvatske znanstvenice koje su u tijeku izrade svog doktorata bit će nagrađene stipendijama u iznosu od 4.000 Eura. Natječaj je otvoren od 3. listopada, a kandidatkinje svoje prijave mogu slati do 5. studenoga.

Nove tri stipendistice Nacionalnog programa "Za žene u znanosti" izabrat će natječajna komisija predvođena akademkinjom Sibilom Jelaskom, koju će činiti ugledni hrvatski znanstvenici; akademik Vladimir Paar, prof. dr. Helena Jasna Mencer, prof. dr. Ivan Vicković, prof. dr. Dražen Vikić-Topić, dr. sc. Katica Biljaković i prof. dr. sc. Krešimir Nemec. Projekt "Za žene u znanosti" prije svega potiče i podupire znanstveno usavršavanje žena znanstvenica koje su, prema istraživanjima, mnogo manje prisutne u svijetu znanosti od muških predstavnika.

Jedan od glavnih ciljeva programa "Za žene u znanosti" je i postizanje veće ravnopravnosti žena u znanosti i društvu općenito te priznavanje njihovog velikog značaja. To je nešto što nije moguće dovršiti u samo godinu dana i stoga sa nestrpljenjem očekujemo nove tri stipendistice našeg programa - rekao je generalni direktor L'Oréala ADRIA, Philippe Cornu.

U sklopu predstavljanja projekta "Za žene u znanosti" održan je i okrugli stol na temu "Žene u znanosti – Žene u businessu". Na Okruglom su stolu svoja mišljenja o položaju žena u hrvatskoj znanosti i poslovnom svijetu izmijenili akademkinja Sibila Jelaska, prof. dr. Helena Jasna Mencer, bivša rektorica Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Smiljana Leinert Novosel, dekanica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Radojka Olić, predsjednica Uprave Hypo Alpe-Adria-Banke Hrvatska, Ivana Šoljan, članica Uprave T- Hrvatskog Telekoma te Biserka Fižulić, predsjednica Nadzornog odbora Magme.