Javni poziv za predlaganje programa književne, nakladničke i knjižarske djelatnosti za 2014. godinu u okviru programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske (Rok: 02.05.2014.)

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske na temelju Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi („Narodne novine“, broj 47/90, 27/ 93 i 38/09), Zakona o državnim potporama („Narodne novine“, broj 72/13 i 141/13), Pravilnika o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi („Narodne novine“, broj 69/12, 44/13 i 91/13) i Ugovora o funkcioniranju EU, članak 107. stavak 3. točka d) objavljuje

 
Javni poziv za predlaganje programa književne, nakladničke i knjižarske
djelatnosti za 2014. godinu u okviru programa javnih potreba
u kulturi Republike Hrvatske


 
  1. Predmet Javnoga poziva
U proračunu Republike Hrvatske osiguravaju se sredstva za financiranje književne, nakladničke i knjižarske djelatnosti za sljedeće jednogodišnje programe i trogodišnje projekte:
  1. časopisi i periodičke elektroničke publikacije
  2. književne manifestacije i organizacija nacionalnih nastupa na domaćim i inozemnim sajmovima knjiga
  3. književni programi u okviru knjižarske djelatnosti
  4. potpora za izdavanje knjiga, e-knjiga te potpora inozemnim nakladnicima za objavljivanje prijevoda djela hrvatskih autora.
Od interesa za Republiku Hrvatsku smatrat će se programi i projekti koji hrvatsku kulturu stavljaju u europski kontekst, promiču interkulturni dijalog, razvoj civilnoga društva, koji su stručno utemeljeni, visoke razine kvalitete, ekonomični, profilirani u odnosu na osnovnu djelatnost organizatora.
  1. Korisnici potpore
Pravo podnošenja prijava na ovaj Javni poziv imaju pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, sudjeluju u prometu robe i usluga, sukladno članku 2. Zakona o državnim potporama (NN, 72/13 i 141/13), a registrirani su za obavljanje nakladničke ili knjižarske djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (58 Izdavačke djelatnosti; 72 Znanstveno istraživanje i razvoj; 74 Ostale stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti; 84 Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje; 85 Obrazovanje; 90 Kreativne, umjetničke i zabavne djelatnosti; 91 Knjižnice, arhivi, muzeji i ostale kulturne djelatnosti; 94 Djelatnosti članskih organizacija).      
  1. Način prijave po programskim područjima
Prijava se podnosi internetskim putem na odgovarajućim obrascima koji su, za svaku djelatnost i svaki program zasebno, dostupni na stranicama Ministarstva na sljedećoj adresi: www.min-kulture.hr/prijavnice.

Programska područja:
  1. časopisi i periodičke elektroničke publikacije koji većinom sadržaja pokrivaju uže područje kulture te naročito pridonose živosti i raznolikosti kulturnoga života Republike Hrvatske. Pri odlučivanju uzimaju se u obzir programska profiliranost, kontinuiranost objavljivanja, aktualnost, selektivnost i kritičnost, koncepcijska ujednačenost, likovno-grafičko oblikovanje i izvedba te regionalna zastupljenost.
 
Prijava treba sadržavati:
  • potpuno popunjenu prijavnicu (popunjava se online na adresi www.min-kulture.hr/prijavnice/ i dostavlja ispisana, potpisana i ovjerena pečatom podnositelja)
  • potpuno popunjen obrazac proračuna
  • dokaz o upisu u Očevidnik nakladnika elektroničkih publikacija koji se vodi pri Vijeću za elektroničke medije (za elektroničke publikacije)
  • pristupne podatke za provjeru posjećenosti elektroničke publikacije
  • ostale priloge (prenošenja/citiranja u drugim medijima, realizirana medijska pokroviteljstva, dobivene nagrade i priznanja, kontinuitet rada i objavljivanja i sl.).
  1. a) književne manifestacije koje se kontinuirano održavaju, a uglavnom su vezane uz značajna imena i događaje hrvatske kulture i povijesti. Od posebnog su prioriteta književne manifestacije (festivali/dani, okrugli stolovi, književno-znanstveni skupovi, sajmovi knjiga i sl.) posvećene problematici suvremene hrvatske i svjetske književnosti.
Prijava treba sadržavati:
  • potpuno popunjenu prijavnicu (popunjava se online na adresi www.min-kulture.hr/prijavnice/ i dostavlja ispisana, potpisana i ovjerena pečatom podnositelja) s detaljnim podatcima o sadržaju i temama te ciljevima manifestacije, popisom organizacijskog odbora te sudionika i uzvanika, detaljnim opisom programa događanja te podatcima o planiranim popratnim i promidžbenim materijalima
  • potpuno popunjen obrazac proračuna
  • umjetničke organizacije i udruge koje prijavljuju manifestaciju dužne su u prilozima dostaviti izvadak iz Registra neprofitnih organizacija.
 
b) organizacija nacionalnih nastupa na domaćim i inozemnim sajmovima knjiga koji prezentiraju hrvatsku književnu i knjižnu produkciju u 2014. godini, odnosno naglasak stavljaju na predstavljanja hrvatskih nakladnika i autora.
Podupirat će se programi koji zadovoljavaju sljedeće opće kriterije: razvoj dugoročne koncepcije reprezentativnoga i inovativnoga predstavljanja hrvatske književne i knjižne produkcije u međunarodnom okruženju, povećanje broja prijevoda djela hrvatskih autora te razvoj međusektorske i međunarodne suradnje u promidžbi hrvatske kulture. 
Prijava treba sadržavati:
  • potpuno popunjenu prijavnicu (dostupna na internetskim stranicama Ministarstva: www.min-kulture.hr; dostavlja se popunjena na računalu i ispisana, potpisana i ovjerena pečatom podnositelja)
  • detaljan opis programa za koji se traži potpora:
  • obrazac proračuna za provedbu programa (vlastita osigurana sredstva te sredstva iz drugih izvora)
  • dugoročnu koncepciju predstavljanja hrvatske književne i knjižne produkcije
  • detaljnu razradbu programa (osnovna tema, cilj, plan s rokovima, sudionici, voditelj programa)
  • opis stručnih kadrovskih kapaciteta podnositelja za provedbu programa
  • dokumentaciju kojom se dokazuje vlastita pravna i financijska sposobnost:
  • rješenje upisa u registar udruga, rješenje trgovačkog suda ili drugi pravovaljani dokument kojim se dokazuje svojstvo pravne osobe
  • potvrdu nadležne porezne uprave o stanju duga na osnovi poreza, ne stariju od 30 dana od objave Poziva
  • potvrdu Financijske agencije ili drugi pravovaljani dokument iz kojega je vidljivo da podnositelj ponude nije bio u financijskoj blokadi u posljednjih šest mjeseci
  • potvrdu Financijske agencije ili drugi pravovaljani dokument o prihodima i rashodima u prethodnoj godini ili odgovarajuću vlastitu izjavu o navedenim svim izvorima financiranja u prethodnoj godini
  • dokaz o dosadašnjem iskustvu u organizaciji predstavljanja hrvatske književne i knjižne produkcije u inozemstvu, odnosno organizaciji drugih sličnih međunarodnih projekata.
     
  1. književni programi u okviru knjižarske djelatnosti koji promiču kulturu čitanja. Takvi su programi književno-autorske promocije, tematski književni susreti, organizacija književnih tribina, okrugli stolovi i slično. Stimulirat će se naročito nezavisne knjižare s ciljem povećavanja dostupnosti knjiga i časopisa.
Prijava treba sadržavati:
  • potpuno popunjenu prijavnicu (popunjava se online na adresi www.min-kulture.hr/prijavnice/ i dostavlja ispisana, potpisana i ovjerena pečatom podnositelja)
  • popunjen obrazac proračuna za provedbu programa (vlastita osigurana sredstva te sredstva iz drugih izvora)
  • registarsku potvrdu iz koje je vidljivo da je podnositelj registriran za obavljanje knjižarske djelatnosti
  • detaljan pregled i opis svih dosadašnjih djelatnosti knjižare u području promidžbe knjiga i kulture čitanja (priložiti dokumentaciju)
  • detaljan opis svakoga programa za koji se traži potpora:
  • detaljna razradba programa (cilj, plan s rokovima, sudionici, voditelj programa)
  • konkretni podatci o prostornoj i kadrovskoj ekipiranosti.
  1. a) potpora za izdavanje knjiga i e-knjiga za djela domaće književnosti i publicistike, prijevode djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća te sabrana, odabrana i kritička izdanja djela hrvatskih autora.
Potpora za izdavanje knjiga dodjeljivat će se autorskim pjesničkim, proznim i književno-esejističkim djelima kao i onima za čije je objavljivanje potrebno osigurati sredstva za istraživački, književnopovijesni ili osobito zahtjevan prevodilački rad, a koja ostaju kao trajno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Prijava treba sadržavati:
  • potpuno popunjenu prijavnicu (popunjava se online na adresi www.min-kulture.hr/prijavnice/ i dostavlja ispisana, potpisana i ovjerena pečatom podnositelja)
  • potpuno popunjen obrazac proračuna
  • podatke o knjizi – opis rukopisa (tematika i struktura djela)
  • podatke o autoru, prevoditelju te priređivaču i/ili uredniku
  • dokaz o pravu objavljivanja (preslik potpisanog izdavačkog ugovora; u slučaju prijevoda i preslik potpisanog ugovora s prevoditeljem, s navedenim iznosima)
  • umjetničke organizacije i udruge koje prijavljuju knjigu/e-knjigu dužne su u prilozima dostaviti izvadak iz Registra neprofitnih organizacija.
 
b) potpora inozemnim nakladnicima za objavljivanje prijevoda djela hrvatskih autora, kojom se potiče učinkovitija promidžba hrvatske knjige prilagođene osobitostima pojedinačnih kulturnih tržišta i posredno podupiru drugi oblici afirmacije Hrvatske na svjetskoj književnoj i kulturnoj sceni.

Prijava inozemnoga nakladnika treba sadržavati:
  • potpuno popunjenu prijavnicu (popunjava se online na adresi www.min-kulture.hr/prijavnice/ i dostavlja ispisana, potpisana i ovjerena pečatom podnositelja)
  • potpuno popunjen obrazac proračuna
  • podatke o knjizi – opis rukopisa (tematika i struktura djela)
  • podatke o nakladniku, autoru, prevoditelju te priređivaču i/ili uredniku
  • dokaz o pravu objavljivanja (preslik potpisanog izdavačkog ugovora i preslik potpisanog ugovora s prevoditeljem, s navedenim iznosima).
 
Elektronički popunjene prijavnice treba ispisati, potpisati i ovjeriti pečatom. Uz propisane priloge prijavitelji ih trebaju dostaviti na sljedeću adresu:

Ministarstvo kulture
Sektor za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost
Runjaninova 2
10 000 Zagreb.
 
  1.  Rok prijave
Prijave je moguće podnijeti od dana objave Javnoga poziva do 2. svibnja 2014. godine.
  1. Završne odredbe
Javne ustanove i druge pravne osobe kojima je osnivač ili suosnivač Republika Hrvatska koje prijavljuju programe/projekte nakladničke djelatnosti dužne su u prilozima dostaviti strateški plan ustanove.
Za trogodišnje projekte u okviru nakladničke djelatnosti svi prijavitelji, bez obzira na pravni status, dužni su u prilozima dostaviti detaljno razrađen, po fazama/godinama, programski i financijski plan kao i okvirnu stratešku i financijsku projekciju za sljedeće tri godine te programsko i financijsko izvješće o radu prijavitelja u protekle dvije godine.
Neće se razmatrati prijave koje ne ispunjavaju tražene uvjete – prijave koje nisu dostavljene u elektroničkome i tiskanom obliku, koje nisu na propisanim obrascima i u skladu s navedenim rokom, prijave bez obveznih priloga te prijave korisnika koji nisu izvršili preuzete obveze.
   
> Prijavnica - organizacija nacionalnih nastupa na domaćim i inozemnim sajmovima knjiga

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavljuje
 
DOPUNU
 Javnog poziva za predlaganje programa književne, nakladničke i knjižarske
djelatnosti za 2014. godinu u okviru programa javnih potreba
u kulturi Republike Hrvatske,
 
 
objavljenog u Narodnim novinama broj  42 od  2. travnja 2014.

U točki II. Korisnici potpore dodaje se nova rečenica koja glasi:

„Pravo podnošenja prijava na ovaj poziv imaju i obrtnici koji obavljaju gospodarsku djelatnost, sudjeluju u prometu robe i usluga, a registrirani su za obavljanje nakladničke ili knjižarske djelatnosti  kako je prethodno navedeno.“

Točka III. Način prijave po programskim područjima, podtočka 2. b) kojom se uređuje da Prijava treba sadržavati dokumentaciju kojom se dokazuje vlastita pravna i financijska sposobnost, dopunjuje se novom alinejom koja glasi: „- za obrtnike izvadak iz obrtnog registra“





Objava, 01.04.2014.