Izabrano Stručno povjerenstvo za neprofitne medije

Temeljem prijava pristiglih na Javni poziv Ministarstva kulture za iskaz interesa kandidata za imenovanje članica i članova Stručnog povjerenstva za neprofitne medije, izabrano je sedam kandidatkinja i kandidata koji su se istaknuli svojim teorijskim i praktičnim radom u medijima

te razumijevanjem društvene funkcije neprofitnih medija.

      Osim životopisa i pisanih osvrta, sve kandidatkinje i kandidati su ocjenjivani i temeljem strukturiranog intervjua u kojem su imali prilike izložiti svoje shvaćanje problema i mogućnosti neprofitnih medija. Konačan izbor se vodio i raznolikošću kompetencija odnosno potrebom da u povjerenstvu budu zastupljeni različiti pristupi i iskustva – od akademskog i aktivističkog, do profesionalno-medijskog.

      Članice i članovi sedmeročlanog povjerenstva za neprofitne medije su: Ana Marija Simić, Đurđica Klancir, Krešimir Krolo, Zdenko Duka, Nina Ožegović, Agata Juniku, Marko Pekić.

     Povjerenstvo se imenuje na mandat od 1. srpnja 2014. do 30. listopada 2015. godine.
 
      Zadaće Povjerenstva uključuju: vrednovanje projekata i izradu pisanih analiza prihvaćenih kao i odbijenih projekata pristiglih na Javni poziv za potporu neprofitnim medijima; vrednovanje projekata i izradu pisanih analiza prihvaćenih kao i odbijenih projekata pristiglih na Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u neprofitnim medijima; utvrđivanje prijedloga odluke o dodjeli financijske potpore; praćenje i izvještavanje o radu korisnika potpore te redovite sastanke u Ministarstvu kulture.
     
     Ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima objavljen je 18. lipnja nakon petomjesečnog savjetovanja koje je imalo sljedeće faze:  sastanke i rasprave s članicama i članovima Povjerenstva za neprofitne medije (od 2013. godine) u veljači, korisnicima bespovratnih sredstava (od 2013. godine) u ožujku i rasprave na mailing listi neprofitni@goooglegroups.hr kojoj su mogli pristupiti svi zainteresirani. Nakon provedenih savjetovanja, Nacrt Uputa za prijavitelje objavljen je na mrežnim stranicama Ministarstva kulture 27. svibnja, a internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću potrajalo je do 8. lipnja 2014. godine. Svoje primjedbe i prijedloge uputilo je šest medija. Cjelokupni proces evaluacije i savjetovanja, zajedno s Izvješćem o provedenom savjetovanju, bio je osnova za objavu ovogodišnjeg Javnog poziva.