IZDVOJENO


 
Međunarodne bijenale izložbe glavna su pokretačka snaga u prezentiranju, produciranju i promišljanju umjetničkih tendencija u posljednjih 30-tak godina, a među najznačajnijima je Venecijanski bijenale s više od 100 godina postojanja. Ministarstvo kulture i medija posebnu pažnju posvećuje ovom projektu, jednom od najznačajnijih i  najzahtjevnijih te je ustanovilo proceduru natječaja za izbornika Bijenala, čime se stvorila nova kreativna atmosfera osmišljanja projekata i promišljanja suvremene likovne scene.
Praško kvadrijenale najveća je svjetska i europska manifestacija posvećena scenografiji i svim disciplinama koje se vezuju uz nju i nadopunjavaju je – dizajn (svjetla, kostima, zvuka), arhitektura, vizualne umjetnosti, glazba, humanističke znanosti, pri čemu je svako područje u funkciji istraživanja i proširivanja polja suvremenih scenografskih praksi. Nastupi hrvatskih umjetnika 2011., 2015. i 2019. godine u organizaciji Ministarstva kulture i Hrvatskog dizajnerskog društva višestruko su nagrađivani i izazvali su veliku pozornost međunarodne kulturne javnosti.

U okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, jednog od ključnih projekata međunarodne suradnje u Republici Hrvatskoj u 2019. godini, Hrvatska i Kina predstavile su se jedna drugoj nizom kulturno-umjetničkih i turističkih programa. Riječ je o uspostavljanju kontinuiranih odnosa partnerskih institucija u području kulture i turizma u okviru suradnje Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine.U okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, od svibnja do studenoga 2018. godine, Ministarstvo kulture je u suradnji s partnerima organiziralo kulturni i stručni program. 


Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020.