4. Međunarodni ljetni plesni kamp Kina+16, Svetvinčenat, kolovoz 2018. godine


U Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu održan je 4. Međunarodni ljetni plesni kamp koji se odvijao početkom kolovoza 2018. godine u okviru međunarodne kulturne suradnje zemalja platforme Kina+16, odnosno Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Europe.

Organizacija

Realizaciju ovog projekta međunarodne kulturne suradnje financijski su podržala ministarstva kulture Hrvatske, Kine i Mađarske te Istarska županija (financijska podrška najavljena je nakon rebalansa proračuna sredstava u listopadu 2018. godine za ZPA) i općina Svetvinčenat, a ostvarili su ga Zagrebački plesni ansambl i Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu.
S kineske strane sudjelovali su profesori i studenti Pekinške plesne akademije i studenti plesa iz različitih dijelova Kine.

Projekt

Ovaj projekt intenzivne edukacije za plesače okupio je studente plesa i njihove mentore iz Hrvatske i inozemstva, a program se odvijao u razdoblju od 2. do 12. kolovoza 2018. godine tijekom kojeg su profesionalci suvremenog i tradicijskog plesa istraživali i plesali u Svetvinčentu.
Projekt 4. Međunarodnog ljetnog plesnog kampa prvi put se održao u Europi u okviru platforme Kina+16.

Sudionici


Međunarodni ljetni plesni kamp pokrenuo je u Kini 2015. godine Shi Bo, istaknuti plesni umjetnik i predavač na Pekinškoj plesnoj akademiji. Nakon nekoliko uspješnih edicija koje su se održave u različitim dijelovima Kine, 2018. godine po prvi puta kamp je organiziran u Hrvatskoj i Mađarskoj. Odabir hrvatskoj mjesta nametnuo se s obzirom na dugogodišnju "plesnu povijest" Svetvinčenta, istarskog gradića u kojem je osnovan i Mediteranski plesni centar (MCP). Održavanje ovog kampa uklopilo se i u viziju samog centra kao jedinstvenog regionalnog istraživačkog plesnog centra s međunarodnim značajem.

Partnerske zemlje u ovoj ediciji kampa su Hrvatska, Kina i Mađarska, a uz sudionike - plesače, pedagoge i producente iz spomenutih zemalja sudjelovale su pedagoginje te studenti iz Latvije, Poljske, Rumunjske i Makedonije.

Program

Jedan od ciljeva kampa za plesače bio je povratak korijenima plesa, istražiti ih i preispitati ples i njegov značaj u današnjem vremenu. Sudionici su tijekom kampa osim prezentacije vlastitih metoda, imali priliku usvojiti nove i time obogatiti vlastiti plesni vokabular.

Osim toga, tijekom deset dana organiziran je kulturni program za sve sudionike kojim je sudionicima omogućeno upoznavanje hrvatske kulture kroz posjet Puli, Rovinju i nekoliko drugih istarskih gradova.

Nakon boravka u Istri, drugi dio kampa nastavio se u mađarskom mjestu Százhalombatta gdje su svi sudionici prezentirali rezultate suradnje javnom izvedbom te prezentacijom stečenih plesnih vještina u sklopu festivala Summerfest Százhalombatta, festivalu tradicijskog plesa.