Godina kulture Austrija – Hrvatska 2017.

Početak „Godine suradnje“ u Hrvatskoj obilježilo je otvorenje izložbe: Izazovi moderne: Zagreb – Beč oko 1900. godine koja je predstavila ključna djela austrijskih i hrvatskih umjetnika iz razdoblja bečke i zagrebačke secesije, a održalo se je u Galeriji Klovićevi dvori od 9. veljače do 7. svibnja 2017. 



Okosnicu glazbenog dijela činio je nastup Zagrebačke filharmonije u bečkom Konzerthausu.  Festival  hrvatske  glazbe realiziran je s naglaskom na integracijski karakter,  odnosno na umjetnike  koji  žive  i  djeluju  u Austriji.

U okviru festivala  Gegenklang održana su dva  koncerta mladih  hrvatskih  glazbenika  Andree  Nikolić,  violina  i  Darka  Plelia,  orgulje. Službeno  otvaranje  u  Beču  održalo se je u jazz  klubu  „Porgy  and  Bess“ 14. veljače 2017.,  uz sudjelovanje prominentnih hrvatsko-austrijskih umjetnica i umjetnika.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, zajedno sa saveznim ministrom za umjetnost, kulturu, ustav i medije Republike Austrije Thomasom Drozdom otvorila je 30. ožujka 2017. godine, u bečkoj palači Porcia izložbu „Hommage à Nasta Rojc“ koja je također bila organizirana u okviru manifestacije „Godina kulture Austrija – Hrvatska 2017“.

Pod visokim pokroviteljstvom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. Andreasa Wiedenhoffa u Gradskom muzeju Varaždin su 6. rujna 2017. godine, bile otvorene projektne aktivnosti i Arheološki kamp Hrvatska u okviru projekta „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“, akronima „Iron-Age-Danube“, Interreg Programa transnacionalne suradnje, financiranog iz fonda EU (ERDF).

Slijedila je izložba mlade austrijske umjetnice Susanne Flock u Galeriji proširenih medija u Zagrebu, zatim program austrijskih filmova na Zagreb Doxu 2017. i mnogobrojne druge priredbe.


>>> programska knjižica GODINA KULTURE 2017. AUSTRIJA - HRVATSKA