U Varaždinu održana edukativna radionica o problematici strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja – SLAPP-tužbi

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

12. listopada 2022. – Ministarstvo kulture i medija RH nastavlja s održavanjem edukativnih radionica o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja – SLAPP-tužbi, s kojima se suočava medijski sektor, pa je tako danas radionica u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Varaždinu okupila brojne predstavnike hrvatskog pravosuđa i medija.

Problem zlouporabe strateških SLAPP-tužbi prepoznat je u cijeloj Europskoj uniji te je Europska komisija 27. travnja 2022. objavila prijedlog Direktive o zaštiti osoba uključenih u javno sudjelovanje od očito neosnovanih ili zlonamjernih sudskih postupaka („strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja“) i preporuke državama članicama o SLAPP-tužbama, koje podrazumijevaju aktivnosti i edukacije što smo ih u Hrvatskoj, ne čekajući prijedlog Direktive, počeli provoditi još u srpnju prošle godine.
 
Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija i moderatorica radionica Jasna Vaniček-Fila istaknula je kako je Republika Hrvatska osnivanjem Stručne radne skupine Ministarstva kulture i medija i održavanjem niza okruglih stolova i edukativnih radionica u Zagrebu, a zatim i u Splitu, Osijeku te sada u Varaždinu, među prvim državama članicama EU koje su se sustavno počele baviti problematikom SLAPP-tužbi.
 
Podsjetila je da je MKM u Radnoj skupini radi suzbijanja SLAPP-a okupio predstavnike novinara, nakladnika, strukovnih udruga – HND-a i SNH-a, Pravosudne akademije, Hrvatske odvjetničke komore, akademske zajednice, Ureda pučke pravobraniteljice te Ministarstva pravosuđa i uprave i resornog Ministarstva kulture i medija i pokrenuo dijalog u stručnoj i općoj javnosti te razmjenu znanja i iskustava kako bi se pronašao učinkovit način za sprječavanje takvih tužbi.

„Već više od godinu dana radimo na tome i mislim da smo napravili stanovit napredak“, rekla je Vaniček-Fila te istaknula kako je zaključeno da je za sprječavanje i suzbijanje tužbi, koje obično dolaze s pozicija moćnih pojedinaca ili subjekata u društvu ne bi li zaustavili pisanje i govor o temama od javnog interesa, važno i ujednačavanje sudske prakse te zajednička edukacija i sudaca i aktera. 
 
Ministarstvo kulture i medija namjerava u novi Zakon o medijima implementirati mehanizam za rano prepoznavanje i odbacivanje SLAPP-tužbi
 
„Bitno je reći kako je nakon okruglih stolova i radionica Ministarstvo kulture i medija u izradi novog Zakona o medijima i namjera nam je u taj novi zakon implementirati mehanizam za rano prepoznavanje i odbacivanje takvih tužbi“, rekla je Vaniček-Fila.

Izvanredna profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu i članica Radne skupine MKM-a Romana Matanovac Vučković istaknula je kako vjeruje da se takve tužbe mogu suzbiti pravilnom primjenom prava.

„Legislativa je jedan dio borbe protiv SLAPP-tužbi, a ovakve radionice tomu služe u velikoj mjeri na način da pravilnom primjenom prava i brigom o tome da već postojećim pravnim sredstvima koje imamo suzbijemo ponašanja koja se karakteriziraju kao zloporaba prava jer te institute već imamo u našem zakonodavstvu“, rekla je Matanovac Vučković.

Uzevši u obzir činjenicu da, kako se i navodi u kontekstu prijedloga Direktive EU, trenutno nijedna država članica nema posebne zaštitne mjere protiv takvih postupaka, a ne postoje ni pravila za rješavanje SLAPP-a na razini Europske unije, kao ni usvojena jasna definicija SLAPP-tužbi,  prof. Matanovac Vučković naglasila je da treba dobro promisliti i tomu metodološki pravilno pristupiti.

„Da bismo sačuvali pravo na pristup sudu i pravo na tužbu, a istodobno odvratili od zloporabe tog prava, moramo ostvariti pravilan balans, a jedan dio ostvarivanja tog balansa jest ispravna definicija SLAPP-tužbe, one tužbe koja podrazumijeva zloporabu prava“, zaključila je Matanovac Vučković.
 
   
Foto: HINA                                                                 Foto: HINA

Radionicu su svojim izlaganjima predvodili izv. prof. dr. sc. Hrvoje Lisičar s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ujedno član Radne skupine MKM-a, član Odbora stručnjaka za SLAPP te Odbora stručnjaka za integritet internetskih informacija Vijeća Europe, zatim izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta u Zagrebu te predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Dušan Miljuš, oboje također članovi Radne skupine MKM-a. U raspravi su sudjelovali predsjednik Županijskog suda u Varaždinu Zdravko Pintarić, suci Županijskog suda u Varaždinu Tatjana Ledinšćak-Babić, Tomislav Brđanović, Igor Pavlic, Amalija Švegović, sutkinja Općinskog suda u Čakovcu Nataša Miletić, predsjednik Županijskog suda u Bjelovaru Goran Milaković, viša sudska savjetnica Općinskog suda u Bjelovaru Anita Zelda, glavni urednik 24sata i član RS MKM-a Ivan Buča, predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave  i Ministarstva kulture i medija, članovi Radne skupine MKM-a te glavni urednici i novinari nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija.


MKM/HINA

Pisane vijesti