Radionica o problematici SLAPP tužbi ujedinila pravnu struku i medijski sektor

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
14. prosinac 2021. – Prva stručna radionica o SLAPP problematici – strateškim tužbama protiv javne participacije s kojima se suočava medijski sektor održana je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva kulture i medija kao jedna od aktivnosti Stručne radne skupine okupljene radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi.

Svoja izlaganja održali su profesori Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Hrvoje Lisičar i dr. sc. Romana Matanovac Vučković, zatim sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Dušan Miljuš, odvjetnica i članica Stručne radne skupine za SLAPP tužbe Europske komisije Vesna Alaburić te predsjednik Hrvatske udruge za mirenje i sudac Visokog trgovačkog suda dr. sc. Srđan Šimac.
Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture i medija Jasna Vaniček-Fila zahvalila je predavačima kao i sudionicima radionice na odazivu te istaknula kako su dijalog, razmjena znanja i iskustava put do pronalaska učinkovitog načina zaustavljanja negativnog trenda pokretanja SLAPP tužbi.

U  organizaciji Ministarstva kulture i medija, u rujnu 2021. godine održana je javna rasprava o problematici SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor na kojoj je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao glavne korake u oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi istaknula ujednačavanje sudske prakse, profesionalno novinarstvo i posvećenost jačanju slobode medija, mehanizme koregulacije i samoregulacije unutar profesija te dijalog i edukaciju sudionika iz medijskog sektora, pravosudnih tijela, odvjetništva i akademske zajednice.

Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi, osnovalo je Ministarstvo kulture i medija nakon što je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju radi potpore samostalnim i neovisnim medijima, među ostalim putem suzbijanja SLAPP tužbi – postupaka koje pokreću moćni pojedinci s ciljem zastrašivanja i utišavanja kritičkih glasova u društvu o pitanjima javnog interesa. Radna skupina okupila je stručnjake, predstavnike medijskog sektora, novinare i nakladnike, predstavnike strukovnih novinarskih udruga, Pravosudne akademije, Hrvatske odvjetničke komore, Ministarstva pravosuđa i uprave te Ministarstva kulture i medija, kako bi kroz dijalog, razmjenu znanja i iskustava ostvarili zajednički cilj – suzbijanje negativnog trenda pokretanja SLAPP tužbi.


 

Pisane vijesti