U Osijeku održana edukativna radionica o problematici strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja – SLAPP tužbi

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

9. lipnja 2022. – Edukativna radionica o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja – SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor u organizaciji Ministarstva kulture i medija održana je u Osijeku. Nakon osnivanja Stručne radne skupine 2021. godine te organizirane javne rasprave i okruglog stola, kao i edukativnih radionica u Zagrebu i Splitu, nastavljeno je s održavanjem edukacija u drugim dijelovima Hrvatske.

Da je problem zlouporabe strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja, odnosno postupaka koje pokreću moćni pojedinci radi zastrašivanja i utišavanja kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa,  prepoznat u cijeloj Europskoj uniji, podsjetila je ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture i medija Jasna Vaniček-Fila. Dodala je kako je Europska komisija 27. travnja ove godine stoga objavila prijedlog Direktive o strateškim tužbama protiv sudjelovanja javnosti i preporuke o SLAPP tužbama, koje podrazumijevaju i aktivnost edukacija, koje smo, ne čekajući preporuke EK, u Hrvatskoj počeli provoditi već prošle godine. Posebno je istaknula i ciljeve radne skupine radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi kao što su prikupljanje podataka o SLAPP-u te analiza stanja, upozoravanje na mjere koje već u postojećem zakonodavstvu stoje na raspolaganju sudovima za sprječavanje SLAPP-a, formiranje prijedloga za buduće anti-SLAPP zakonodavne mjere, provođenje edukacije sudaca, odvjetnika i novinara te nakladnika radi sprječavanja SLAPP-a te provođenje aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti o negativnim posljedicama SLAPP-a i podizanje razine dijaloga u društvu.
 
Da se u skladu s preporukama EU provode aktivnosti u pronalaženju najboljeg načina da se takve tužbe suzbiju, potvrdila je profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Romana Matanovac Vučković te naglasila kako se prikupljaju podaci, analizira postojeći pravni okvir te raspravlja o raznim alatima i smjeru za suzbijanje SLAPP tužbi. Imamo određenu viziju kako bi se, uz određene zakonodavne intervencije, moglo unaprijediti naš zakonodavni okvir, istaknula je prof. Matanovac Vučković te dodala kako u postojećem pravnom okviru nemamo propis posebno posvećen problematici SLAPP-a, no smatra da takav propis nema potrebe donositi, nego je u postojeće propise potrebno uvrstiti odredbe koje bi bile posvećene SLAPP tužbama.
 
Kako bi potaknuli dijalog, razmjenu znanja i iskustava, ali i edukaciju na radionici su kao predavači sudjelovali izv. prof. dr. sc. Hrvoje Lisičar s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ujedno član Odbora stručnjaka za SLAPP i Odbora stručnjaka za integritet internetskih informacija Vijeća Europe, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske Željko Pajalić, glavni urednik 24 sata Ivan Buča te izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Sudionici radionice bili su i suci Županijskog suda u Osijeku Josip Frajlić, Miroslav Rožac i Krunoslava Dropulić, sutkinja Općinskog suda u Osijeku Vanda Horvat, članica Radne skupine u ime HND-a Suzana Lepan Štefančić, predavač medijskih kolegija na Sveučilištu J. J. Strossmayer u Osijeku Tomislav Levak, predstavnica Ministarstva pravosuđa i uprave Marlena Jukić, predstavnik HND-a, novinar Drago Hedl te brojni drugi urednici i novinari s područja Osječko-baranjske županije. 
 
Podsjećamo kako je Ministarstvo kulture i medija osnovalo Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi, nakon što je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju, kojemu je jedan od primarnih ciljeva potpora samostalnim i neovisnim medijima, između ostalog, putem suzbijanja SLAPP tužbi.
 
 
 



Pisane vijesti