Dani Hrvatskog državnog arhiva u znaku 100. obljetnice rođenja velike Vesne Parun

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: HINA

12. listopada 2022. – Ovogodišnji Dani Hrvatskog državnog arhiva održavaju se u znaku 100. obljetnice rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun (Zlarin, 10. travnja 1922. – Stubičke Toplice, 25. listopada 2010.).

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak na današnjoj je svečanosti u povodu predstavljanja knjige posljednjih rukopisnih memoara Vesne Parun „Kad ptice prestanu voljeti“ Denisa Derka i Marine Selnik otvorio izložbu „Bajka zvjezdana“ posvećenu njezinom životu i djelu.
 
Uz čestitke autorima, državni tajnik Poljičak istaknuo je važnost arhivskih i knjižničnih fondova u kojima se na dobrobit sadašnjih i budućih generacija čuva bogata ostavština mnogih hrvatskih književnika. O vrijednosti te građe svjedoče i česta istraživanja, podsjetio je državni tajnik, ističući kako se u tom bogatstvu kriju mnoge nepoznate biografske činjenice te drugi neobjavljeni rukopisi i radovi poput ovih na kojima se temelje knjiga i izložba koje su upravo predstavljene javnosti.
 
 
    U okviru programa Dana Hrvatskog državnog arhiva na njegovom YouTube kanalu dostupni su dokumentarni filmovi o Vesni Parun koji se čuvaju u Hrvatskoj kinoteci Arhiva.

Također, najmlađe očekuje kreativna radionica „Budi arhivist na jedan sat“, dok je okrugli stol „Arhivski razgovori: Vesna Parun“ namijenjen svim zaljubljenicima u književnost.

Izložbu „Bajka zvjezdana“ možete posjetiti u predvorju Arhiva na Marulićevom trgu uz stručno vodstvo još u četvrtak i petak, 13. i 14. listopada 2022. godine. 

→ http://www.arhiv.hr/hr-hr/Izlozbe-i-dogadjanja/ArticleId/1625/oamid/1633




 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica