O održivosti kulturne baštine na stručnom skupu u Velikoj Gorici

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

13. listopada 2022. – U okviru obilježavanja Dana europske baštine u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica otvoren je stručni skup „Održivost kulturne baštine“ koji će u tri dana održavanja razmatrati održivost materijalne i nematerijalne kulturne baštine na području kontinentalne Hrvatske, od pitanja njezine valorizacije, zaštite i revitalizacije do odgovornog upravljanja.

Skup je otvorila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek govoreći o važnosti manifestacije Dana europske baštine koja se tijekom rujna i listopada održava diljem Hrvatske te istaknula doprinos velikogoričkog programa koji je posvećen istraživanju, predstavljanju i promicanju baštine Velike Gorice i Turopolja.
 
„Tijekom godina, ova se manifestacija istaknula brojem organizatora i suradnika iz različitih kulturnih sektora – podjednako stručnjaka i amatera – koji zadanoj temi redovito pristupaju na promišljen i kreativan način“, podsjetila je ministrica Obuljen Koržinek te istaknula kako je tema ovogodišnje manifestacije kao i stručnog skupa posebno aktualna u kontekstu sve izraženijih klimatskih promjena i učestalih pojava prirodnih nepogoda, a posebice nakon potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku 2020. godine i razmjera i složenosti obnove stradale kulturne baštine koja je u tijeku.
 
„Veseli me što je program ovogodišnjeg jubilarnog desetog izdanja Dana europske baštine u Velikoj Gorici ispunjen vrijednim izložbenim, edukativnim i znanstveno-stručnim događanjima“, rekla je ministrica te čestitala organizatorima uz želju za daljnjim uspjesima manifestacije Dana europske baštine u Velikoj Gorici.
 
Na otvorenju stručnog skupa koji se održava u organizaciji Ministarstva kulture i medija, Grada Velika Gorica, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Velika Gorica te  Instituta za turizam, okupljenima su se obratili i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar te tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Dario Vretenar.
 
Skup je podijeljen u tri tematske cjeline: Održivost kulturne baštine kao čimbenik gospodarskog razvoja, Praksa i teorija zaštite, očuvanja i prezentacije kulturne baštine te Uloga i značaj lokalne zajednice u održivosti kulturne baštine, u okviru kojih će svoja izlaganja održati  sedamdesetak autora i znanstvenika te predstavnika ustanova u kulturi, znanstvenih i obrazovnih institucija.

Program stručnog skupa kao i manifestacije: 
http://www.gorica.hr/2022/09/dani-europske-bastine-u-velikoj-gorici-2022-odrzivost-kulturne-bastine/
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica