Posjet predstavnika Nacionalnog centra za podvodnu kulturnu baštinu Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru, 14.- 16. travnja 2019.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru programa oblježavanja Godine kulture i turizma između Republike Hrvatske i NR Kine u posjetu Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru, 15. i 16. travnja 2019. godine boravili su predstavnici Nacionalnog centra za podvodnu kulturnu baštinu.


U ponedjeljak 15. travnja 2019. održan je sastanak ravnatelja Centra Mladena Pešića i zamjenika ravnatelja kineskog Nacionalnog centra za podvodnu kulturnu baštinu Wang Damina te zamjenika ravnatelja kineskog Instituta za konzervaciju i restauraciju Zhang Zhiguoa. Sastanku su također prisustvovale rukovoditeljica Odjela za restauriranje i konzerviranje Antonija Jozić te rukovoditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i fondove Doris Kurtov.

Ravnatelj Pešić upoznao je goste s programskim aktivnostima UNESCO-ovog centra 2. kategorije, programima obrazovanja na području istraživanja podvodne kulturne baštine, konzerviranja i restauriranja, međunarodnoj suradnji te ulozi Centra u promicanju UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine.

Zamjenik ravnatelja Wang Damin predstavio je Nacionalni centar za podvodnu kulturnu baštinu koji je osnovan 2009. godine, a djeluje pod okriljem Državne uprave za kulturnu baštinu kao središnje tijelo za koordinaciju i provedbu aktivnosti očuvanja podvodne baštine u NR Kini.

Ravnatelj Pešić pozvao je kineskog stručnjaka na međunarodnu konferenciju ,,Konzervacija i restauracija u podvodnoj arheologiji: iskustva, metode i nove spoznaje’’ koju organizira ICUA u suradnji sa Sveučilištem u Zadru od 24. do 26. listopada 2019. godine.

Predloženo je uspostavljane izravne suradnje u svrhu razmjene stručnjaka iz područja konzervatorsko restauratorske struke kao i mogući zajednički projekti na polju podvodne arheologije, sukladno provedbenom Programu suradnje u području kulture između dviju vlada. Jednako tako razgovaralo se i o razmjeni izložaba te publikacija. Planirano je potpisivanje Sporazuma o suradnji između dviju institucija kojim će se dogovoriti uvjeti suradnje te detalji njene provedbe.

Zamjenik ravnatelja Wang Damin pozvao je ravnatelja Pešića u posjet Nacionalnom centru za podvodnu kulturnu baštinu početkom 2020. godine.

Nakon sastanka prestavnici Nacionalnog centra za podvodnu kulturnu baštinu razgledali su radionice za drvo, metal i keramiku, Galeriju podvodne arheologije te bivšu crkvu sv. Nikole. Posjetili su Muzej ninskih starina gdje im je predstavljen projekt rekonzervacije staro hrvatskih brodova Condura Croatica na kojem rade stručnjaci iz MCPA-a.  U pratnji ravnatelja obišli su crkvu sv. Donata, Kneževu palaču te Muzej antičkog stakla.

Posjet MCPA-u dogovoren je na marginama ministarske konferencije „Kina + 16“, 4. Foruma o suradnji u području turizma između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) održanog u Dubrovniku u rujnu 2018. tijekom susreta hrvatske ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i ministra kulture i turizma Narodne Republike Kine Luo Shugang.