Otvorena izložba „Zanesenost slikanja tušem“ u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma

  • Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/FOTO 2019/HRV - KINA godina suradnje/mms.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i veleposlanica NR Kine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Xu Erwen otvorile su u petak, 23. kolovoza izložbu „Zanesenost slikanja tušem“ u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku. Izložba je rezultat suradnje 

s Kineskom nacionalnom akademijom likovnih umjetnosti iz Pekinga, a nastala je u okviru manifestacije Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo ovom zajedničkom kulturnom i umjetničkom suradnjom kojom se potvrđuje prijateljstvo dvaju naroda i koja ima izvanredno značenje za obje strane.

Proglašenje 2019. godinom kulture i turizma između naših dviju prijateljskih zemalja jedan je od ključnih projekata međunarodne suradnje ove godine, rekla je ministrica istaknuvši kako je izložba samo jedna u nizu događanja organiziranih u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

Ostvarenjem suradnje u Dubrovniku, gradu iznimno bogate baštine kojeg određuje njegova kultura i umjetnost, želja je promovirati vrijednosti suradnje, razumijevanja i uspostavljanja novih poveznica između naših kultura, gradova i umjetnika istaknula je ministrica te zaključila kako je kultura kao jedna od prepoznatljivih sastavnica nacionalnog identiteta oduvijek povezivala zemlje i ljude, jezike i svjetonazore.

Okupljenima su se obratili veleposlanica NR Kine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Xu Erwen, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, potpredsjednik Kineske nacionalne akademije likovnih umjetnosti Ji Lianbin i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina.

Kinesko slikarstvo koje se može vidjeti u Dubrovniku proizlazi iz standarda tradicionalnog likovnog jezika te ga poznajemo po isprepletenosti poezije, kaligrafije i duhovnosti. Radi se o djelima koja predstavljaju modernu interpretaciju stoljetnog kineskog slikarstva tušem u novoj i suvremenoj dimenziji. 

Ova izložba kineske suvremene umjetnosti jedna je od umjetničkih projekata koji su dio programa razmjene u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma. Osim izložaba i koncerata te kazališnih predstava uskoro ćemo imati priliku vidjeti krajem kolovoza i u rujnu hrvatske likovne umjetnike i izvođače u Kini. 

Foto: Miho Skvrce


www.min-kulture.gov.hr


 

Pisane vijesti