Tamburaški orkestar HRT-a u Kini

  • Slika
  • Slika

Tamburaški orkestar HRT-a uz svojega šefa dirigenta Sinišu Leopolda nedavno se vratio iz Narodne Republike Kine gdje je boravio na desetodnevnoj turneji. Gostovanje se održalo u okviru manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma 

koja od travnja do prosinca 2019. godine predstavlja brojne hrvatske i kineske kulturno-umjetničke i turističke programe kao zajednički projekt Ministarstva kulture i Ministarstva turizma Republike Hrvatske te Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine.

Prošle je godine u glavnom gradu pokrajine Sičuan, Chengduu, potpisan sporazum o umjetničkoj suradnji Kine i država srednje i istočne Europe, a upravo tamo, od 10. do 17. studenoga 2019. godine održao se Glazbeni tjedan Kine i država srednje i istočne Europe.

Na poziv Centra za inozemnu i kulturnu razmjenu grada Chengdua i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold održali su pet koncerata u sklopu spomenutog Glazbenog tjedna: 11. studenoga u Meshianu, 12. studenoga u Chengduu što je bilo i svečano otvorenje festivala, 13. studenoga u Pengshanu, 14. studenoga u Deyangu te 16. studenoga ponovno u Chengduu.

„Naš primarni zadatak je bio predstaviti glazbu hrvatskih autora u jednoj tako dalekoj i velikoj zemlji poput Kine, i na neki način nama prilično nepoznatoj. Program je prije svega predstavljao naše autore koji su pisali za naše tamburaške orkestre ili pišu još uvijek, pogotovo za naš orkestar. Uz to smo izvodili i hrvatske narodne pjesme i neke plesove. Bio je to folklorni potpuri u kojemu smo predstavili naš bogati folklor po kojemu smo zaista posebni  i to je uvijek nailazilo na izvanredan prijem kod publike. Čim smo taj potpuri počeli svirati, inače suzdržana kineska publika, koja nije naviknuta da nakon izvedbe zaplješće, tijekom izvedbi u prpošnom ritmu i tempu, sve je popratila pljeskom”, dio je brojnih dojmova koje nam je ispričao maestro Siniša Leopold.
 
Uz hrvatske umjetničke i tradicijske skladbe izvorno skladane ili obrađene za tambure, iz pera Igora Kuljerića, Mladena Tarbuka, Siniše Leopolda, Miljenka Prohaske, Bože Potočnika, Zlatka Potočnika, Borisa Beninija i Filipa Novosela, te narodne plesove i pjesme. Tamburaši su oduševili domaćine i izvedbom poznate kineske pjesme u obradi Romana Grossa, člana Tamburaškog orkestra HRT-a.  MK/Glazba HRT-a

>>> HRT Iznimno topao prijem u Kini

Pisane vijesti