Raspisan natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ 2018.

L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, dvanaestu godinu zaredom objavljuju natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“  kojim se nagrađuje vrijedan rad i doprinose  mladih hrvatskih znanstvenica. Natječaj je otvoren od 8. studenoga 2017. i traje do 8. prosinca 2017. godine.


OTVORENE PRIJAVE ZA STIPENDIJE PROGRAMA „ZA ŽENE U ZNANOSTI“ 2018.

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal ADRIA raspisali su natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ 2018., kojim će dvanaestu godinu zaredom nagraditi četiri mlade hrvatske znanstvenice za njihove izvanredne doprinose znanosti stipendijom u iznosu od 5.000 € (u kunskoj protuvrijednosti).

Za stipendiju programa „Za žene u znanosti“ 2018. mogu se prijaviti isključivo ženske osobe koje:
· su polaznice doktorskog studija iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja;
· su u završnoj fazi izrade doktorske disertacije koju provode na znanstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj;
· nisu starije od 35 godina na dan zatvaranja natječaja 8. prosinca 2017. godine;
· se do sada nisu prijavljivale za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“;
· imaju hrvatsko državljanstvo te prebivalište u Republici Hrvatskoj.

     O dobitnicama stipendija među prijavljenim kandidatkinjama odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od renomiranih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednikom Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“.

Dugogodišnji članovi Izbornog povjerenstva ovog programa stipendiranja su akademkinje Vida Demarin i Sibila Jelaska, akademici Vladimir Paar i Krešimir Nemec, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prof. dr. sc. Ivan Vicković i dr. sc. Katica Biljaković.

     Sve prijave za nacionalnu stipendiju „Za žene u znanosti“ moraju biti predane na službenom Obrascu za prijavu uz priloženu odgovarajuću dokumentaciju (sve upute se nalaze u pravilniku natječaja) te naslovljene na predsjednika Izbornog povjerenstva Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“. Prijave u dva primjerka (jedan tiskani i jedan elektronički) moraju biti zaprimljene u uredu Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture (Runjaninova 2, Zagreb), odnosno na e-mail adresu unesco@min-kulture.hr najkasnije do 8. prosinca 2017. godine u ponoć.

     Temeljem prijedloga Izbornog povjerenstva Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“  jednoj dobitnici nacionalne stipendije za 2018. godinu bit će omogućena prijava za međunarodnu stipendiju programa „International Rising Talents“ koju dodjeljuje međunarodna L'Orealova fondacija u suradnji s organizacijom UNESCO. Međunarodno izborno povjerenstvo, sastavljeno od vrhunskih međunarodnih stručnjaka, među pristiglim prijavama izabrat će 15 stipendistica te ih još jednom nagraditi za njihove izuzetne doprinose znanosti.