Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska književnice Dubravke Ugrešić

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno povodom odlaska književnice Dubravke Ugrešić, dobitnice brojnih domaćih i inozemnih književnih nagrada, čija su djela prevođena na više od dvadeset jezika.

Svoju je dugogodišnju, plodnu književnu karijeru Dubravka Ugrešić započela prozom za djecu, a okušala se u gotovo svim fikcionalnim i nefikcionalnim žanrovima. Pozornost književne javnosti privukla je kratkim romanom „Štefica Cvek u raljama života“ u kojem se postmodernistički, ironično i duhovito poigrala trivijalnom literaturom, gradeći tekst kao krojni arak te grafički i sadržajno ušivajući citate, pisma i savjete.

Dubravka Ugrešić će ostati zapamćena kao samosvjesna autorica koja je značajno doprinijela razvoju tzv. ženskog pisma, a najveće umjetničke domete postigla je upravo romanima kojima se uvrstila među najvažnije promotorice postmodernističke proze.

Nakon odlaska iz Hrvatske, egzil kao sudbina postaje jedna od ključnih tema njezina književnoga djela, kojeg promišlja problematizirajući pitanja identiteta posebno u nagrađivanom romanu „Muzej bezuvjetne predaje“.

Osobito važno mjesto u njezinom duhovnom obzoru zauzimalo je i problematiziranje kulture laži, pitanja književnog identiteta te odnos između književnosti i politike. Istaknula se i kao prevoditeljica s ruskog jezika, a pisala je i eseje o ruskoj književnosti.

Dubravka Ugrešić publicističku je scenu zadužila i kao pozorna promatračica aktualne zbilje i njezin britki kritičar. O svojim promišljanjima o pitanjima kulturne globalizacije, estradizacije i kičifikacije umjetnosti, pitanjima popularne i masovne kulture, kao i o svojim postkomunističkim iskustvima progovorila je u brojnim knjigama eseja koje će ostati kao trajno svjedočanstvo burnog razdoblja europskih tranzicija.
 

Pisane vijesti