Sućut ministrice Nine Obuljen Koržinek u povodu odlaska don Miha Demovića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno povodom odlaska jednog od najznačajnijih hrvatskih muzikologa i povjesničara glazbe, dugogodišnjeg dirigenta katedralnog zbora u Zagrebu don Miha Demovića, koji je ostavio impozantan doprinos kulturnoj povijesti grada Dubrovnika i cijele Hrvatske.

Svestrani glazbeni umjetnik i znanstvenik, u svojoj bogatoj karijeri zadužio je hrvatsku kulturu svojim plodnim orguljaškim, skladateljskim, dirigentskim, a osobito istraživačkim opusom. Od svojeg diplomskog rada o glazbenoj djelatnosti Augustina Kažotića, preko magisterija do doktorata na Sveučilištu „Albertus Magnus" u Kölnu, kada je u međunarodnim znanstvenim krugovima inaugurirao otkrića glazbenih djela Dubrovačke Republike od srednjovjekovlja do 17. stoljeća, don Miho Demović utro je put svojim znanstvenoistraživačkim preferencijama kojima će posvetiti cijeli svoj znanstveni opus i pokazao iznimnu istraživačku i interpretatorsku profesionalnost koju je uporno i neumorno usredotočio na otkrivanje hrvatske glazbene prošlosti, posebice crkvene. Gotovo punih šest desetljeća njegov je kontinuirani, minuciozni rad na hrvatskim rukopisnim i tiskanim glazbenim izvorima i arhivskim dokumentima urodio plodom – nizom naslova, znanstvenih članaka, knjiga i raznih publikacija, raskošno se šireći velikim tematskim opsegom njegove erudicije i ljubavi za nacionalnu glazbenu baštinu.

Istražujući povijest glazbe i glazbenika u Dubrovačkoj Republici i medievističko-glazbene teme s druge strane, don Miho Demović otkrio je i afirmirao velik broj dotad nepoznatih imena i pojava te radio na njihovoj popularizaciji sudjelujući na mnoštvu međunarodnih i domaćih znanstvenih simpozija. Uz znanstveni opus, redovito je objavljivao skladbe, harmonizacije i transkripcije te brojna diskografska izdanja hrvatske liturgijske i tradicijske glazbe, za što je također zaslužio brojne nagrade i priznanja. Od sjajnih scensko-glazbenih djela koje je skladao, posebno će nam u pamćenju ostati glazba za crkveno prikazanje „Ecce homo“ na Dubrovačkim ljetnim igrama 1986. godine.

 

Pisane vijesti