Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska književnice Dubravke Ugrešić

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno povodom odlaska književnice Dubravke Ugrešić, dobitnice brojnih domaćih i inozemnih književnih nagrada čija su djela prevođena na više od dvadeset jezika.

Svoju je dugogodišnju, plodnu književnu karijeru Dubravka Ugrešić započela prozom za djecu, a okušala se u gotovo svim fikcijskim i nefikcijskim žanrovima. Pozornost književne javnosti privukla je kratkim romanom „Štefica Cvek u raljama života“, u kojem se postmodernistički, ironično i duhovito poigrala trivijalnom literaturom, gradeći tekst kao krojni arak te grafički i sadržajno ušivajući citate, pisma i savjete.

Dubravka Ugrešić ostat će zapamćena kao samosvjesna autorica koja je značajno doprinijela razvoju tzv. ženskog pisma, a najveće umjetničke domete postigla je upravo romanima kojima se uvrstila među najvažnije promotorice postmodernističke proze.

Nakon odlaska iz Hrvatske egzil kao sudbina postaje jedna od ključnih tema njezina književnog djela, o kojoj promišlja problematizirajući pitanja identiteta posebno u nagrađivanom romanu „Muzej bezuvjetne predaje“.

Osobito važno mjesto u njezinom duhovnom obzoru zauzimalo je i problematiziranje kulture laži, pitanja književnog identiteta te odnos između književnosti i politike. Istaknula se i kao prevoditeljica s ruskog jezika, a pisala je i eseje o ruskoj književnosti.

Dubravka Ugrešić publicističku je scenu zadužila i kao pozorna promatračica aktualne zbilje i njezina britka kritičarka. O svojim promišljanjima o pitanjima kulturne globalizacije, estradizacije i kičifikacije umjetnosti, pitanjima popularne i masovne kulture, kao i o svojim postkomunističkim iskustvima progovorila je u brojnim knjigama eseja koje će ostati trajno svjedočanstvo burnog razdoblja europskih tranzicija.

 

Pisane vijesti