Održana svečana dodjela „Nagrade Vicko Andrić“ za 2019. godinu

  • Slika /slike/fotogalerija/2020godina/vicko/_49A2976.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Nagrade Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine za 2019. godinu dodijelila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u srijedu, 14. listopada 2020. godine u Hrvatskom državnom arhivu.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je konzervatorici Lukreciji Pavičić Domijan, godišnja nagrada dodijeljena je Sandri Čelić Višnjić i Nataši Nefat, konzervatoricama Konzervatorskog odjela u Puli, a nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Milanu Kranjčeviću, utemeljitelju udruge „Katedra Čakavskog sabora“.
 
Istaknuvši kako je kulturna baština po svom značenju nositelj identiteta svakog naroda, ministrica je dodala kako je to bogatstvo velika odgovornost i obaveza svake generacije, koja uključuje skrb i zaštitu te njeno očuvanje za buduće naraštaje.
 
Ministrica je rekla kako je „Nagrada Vicko Andrić“ zahvala „tihom“ radu brižnih čuvara baštine - konzervatorima i restauratorima te dodala kako se pojedina konzervatorska rješenja izdvajaju svojom složenošću izvedbe i izvrsnošću učinjenog. „Ovom nagradom želimo zahvaliti najboljim pojedincima za njihove rezultate, potaknuti ih na nova kreativna i kvalitetna ostvarenja, ali i predstaviti javnosti vrijednost njihova djelovanja te naglasiti nužnost postojanja i usavršavanja konzervatorske struke“, rekla je ministrica.
 
Nagrada za životno djelo dodijeljena je povjesničarki umjetnosti i danas umirovljenoj djelatnici Konzervatorskog odjela u Zadru Lukreciji Pavičić Domijan zbog njezinog sveobuhvatnog doprinosa razvoju konzervatorske struke i sustava zaštite kulturne baštine te sustavnog pristupa evidentiranju, inventariziranju i vrednovanju kulturne baštine.
 
Godišnja Nagrada „Vicko Andrić“ za 2019. godinu dodijeljena je konzervatoricama Konzervatorskog odjela u Puli: Sandri Čelić Višnjić za vođenje i dovršetak projekta obnove jednog od najupečatljivijih istarskih kaštela te najznačajnijih mletačkih gradnji tog vremena u Istri, Kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu te Nataši Nefat za vođenje i dovršetak projekta obnove jedne od najvećih i najznačajnijih srednjovjekovnih utvrda Istre – Kaštela Petrapilosa (Kostel) u Buzetu.
 
Obnova tih dvaju kaštela rezultat je provođenja sustavnog programa obnove srednjovjekovnih i renesansnih kaštela Istarske županije kojega od svoga osnutka 2000. godine provodi Konzervatorski odjel u Puli, a koja je realizirana putem projekta KulTERRA financiranim bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Milanu Kranjčeviću utemeljitelju udruge „Katedra Čakavskog sabora“ koji, iako po formalnom obrazovanju diplomirani pravnik, s velikom ljubavlju i entuzijazmom već više od dva desetljeća intenzivno radi na očuvanju i popularizaciji čakavštine u Lici, ali i očuvanju bogate tradicijske baštine ličkog područja.
 
Odluku o nagrađenima donio je Odbor Nagrade u sastavu: Davor Trupković pomoćnik ministrice kulture, Tajana Pleše, Lidija Nikočević, Zvonko Bojčić, Branka Šulc, Radoslav Bužančić, Zoran Wiewegh, Mirna Sabljak i Tatjana Horvatić.
 

>>> Obrazloženja za dodjelu „Nagrade Vicko Andrić“ za 2019. godinu
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica