Otvorena manifestacija Mjesec hrvatske knjige

Pod motom „Razlistaj se“, a u povodu 50. obljetnice Dana planeta Zemlje, otvorena je ovogodišnja manifestacija Mjeseca hrvatske knjige na kojoj je kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek sudjelovao državni tajnik Ivica Poljičak u četvrtak, 15. listopada 2020. godine u novoobnovljenoj Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad.


Foto: Zoran Ožetski

Državni tajnik Poljičak je istaknuo da je manifestacija Mjesec hrvatske knjige jedna od najvažnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj, koja u fokus dovodi književnost i čitanje, ali i knjižnice kao jednog od glavnih posrednika između knjige i njezinih čitatelja. Dodao je kako često ističemo da knjiga ne bi bilo bez autora, prevoditelja i nakladnika, a pritom zaboravljamo da bez mjesta i ljudi koji se brinu o čuvanju, prezentaciji i dostupnosti knjiga gotovo da ne bi bilo čitatelja.
 
Upravo je to razlog što se svečanost otvorenja Mjeseca hrvatske knjige održava u obnovljenim, preuređenim ili novootvorenim knjižnicama, poput prostora Gradske knjižnice u Ivanić-Gradu koja je dovršena, a čiji je projekt obnove sufinanciralo i pratilo Ministarstvo kulture i medija.
 
Istaknuvši kako je ovogodišnja manifestacija posvećena planetu Zemlji upravo u godini koja je obilježena pandemijom i u kojoj su Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska pogođeni potresom, dodao je kako poticanje čitanja, pogotovo među mladima, uključuje i podizanje svijesti o izazovima s kojima se svakodnevno suočavamo.
 
Usprkos pandemiji te pridržavajući se svih epidemioloških mjera tijekom Mjeseca hrvatske knjige održat će se gotovo 1700 programa.

Dio programa održat će se virtualno, a središnji program Čitateljski maraton organizira Hrvatsko čitateljsko društvo. Pod nazivom „Minuta za čitanje“ 23. listopada knjižnice će objaviti videozapise jednominutnog čitanja korisnika, knjižničara i svih koji se žele pridružiti akciji. Zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige planirano je za 13. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Ministarstva kulture i medija dugogodišnji je pokrovitelj Mjeseca hrvatske knjige.
 

Foto: Zoran Ožetski


Foto: Zoran Ožetski


Foto: Zoran Ožetski


 

Pisane vijesti