​Obilježeni Dani Hrvatskog državnog arhiva

Ovogodišnji Dani Hrvatskoga državnog arhiva obilježavaju se izložbom „Društvo hrvatskih književnika – povodom 120. obljetnice osnutka“ autora Angelike Milić i Marijana Bosnara, u utorak, 13. listopada 2020. godine, u Hrvatskom državnom arhivu.


FOTO: HINA
 
Obilježavanju Dana Hrvatskoga državnog arhiva prisustvovao je izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Ivica Poljičak. Istaknuvši zadovoljstvo što se dani Hrvatskoga državnog arhiva obilježavaju unatoč ograničenjima izazvanim pandemijom državni tajnik Poljičak čestitao je domaćinima na ovogodišnjem programu priređenom na novom konceptu uvjetovanom novim okolnostima.

Državni tajnik Poljičak čestitao je i Društvu hrvatskih književnika njihovu 120. obljetnicu koja, kako je istakao, svjedoči o njegovu trajanju i opstanku i u prijelomnim društveno-političkim razdobljima u kojima je Društvo odigralo značajnu ulogu u hrvatskoj kulturi te svojim radom svjedočilo važnost civilnih udruga u oblikovanju naše političke, kulturne i ukupne društvene stvarnosti.
 
Izložba dokumentira aktivnosti Društva u promicanju hrvatske književnosti i jezika tijekom više od stotinu godina. Izdavačka djelatnost u objavljivanja časopisa i knjiga te prisutnost u kulturnom životu kroz organizaciju tribina, književnih susreta i razgovora, znanstvenih skupova te vrednovanje domaćeg književnog stvaralaštva odrednice su djelatnosti Društva o kojima svjedoči izložbeni postav.

Za pripremu izložbe korišteno je gradivo koje se čuva u arhivskim fondovima i zbirkama, prvenstveno fonda Društva hrvatskih književnika, zatim osobnih i obiteljskih fondova, gradivo fotografskih zbirki te knjižno i hemerotečno gradivo Hrvatskog državnog arhiva.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica