Održan prvi sastanak povodom izrade Smjernica medijskog razvoja u okviru Nacionalnog plana razvoja kulture i medija

  • Slika
  • Slika
6. svibnja 2022. – U Ministarstvu kulture i medija održan je prvi sastanak stručne skupine povodom izrade Smjernica medijskog razvoja, sastavnog dijela Nacionalnog plana razvoja kulture i medija za razdoblje od 2022. do 2027. godine, krovnog dokumenta za upravno područje prema Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske.
 
Istaknuvši važnost izrade Nacionalnog plana za razvoj kulture i medija, kao ujedinjujućeg akta strateškog planiranja, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uvodno je podsjetila na sve dosad napravljeno u području medijskih politika i razvoja uključujući nove programe financiranja medija i novinara, zakonodavnih aktivnosti do osnivanja Stručne radne skupine za suzbijanje SLAPP tužbi. Ministrica je sudionike upoznala s Nacrtom Analize medijskog sektora za izradu smjernica medijskog razvoja i podsjetila na ključne europske strateške i zakonodavne dokumente koji su temelj za definiranje ciljeva i mjera medijske strategije. Napomenula je kako se, posebno potaknuta europskom digitalnom transformacijom, u ovom trenutku na razini institucija Europske unije intenzivno radi na novim instrumentima europskih medijskih politika. S tim u vezi istaknula je opsežni zakonodavni i politički proces artikuliranja politike prema medijima, poput problematike SLAPP tužbi s kojom se Ministarstvo sa širokim krugom stručnjaka već prošle godine počelo baviti. Kao cilj rada skupine koja će izraditi Smjernice medijskog razvoja ministrica je istaknula stvaranje, razvijanje i očuvanje sustava u kojem mediji i medijski nakladnici mogu poslovati, poticati održivosti malih medijskih tržišta usmjeravanjem prihoda od oglašavanja i prema lokalnim medijima, ojačati medijsku pismenost kako bi posljedično osnažili povjerenje publike i borili se protiv dezinformacija, a iznad svega osigurali opću zaštitu novinara i autorskih prava. Rad na ovim Smjernicama temeljit će se na dokumentu analize medijskog sektora, a rezultat će se koristiti i za izradu Zakona o medijima koji se priprema u Ministarstvu, zaključila je ministrica zahvalivši svima koji su se uključili u ovaj proces suradnje kako bi svojim komentarima i konstruktivnim prijedlozima pridonijeli zajedničkom cilju, poboljšanju hrvatskog medijskog prostora.
 
Državni tajnik Krešimir Partl podsjetio je na projekte i investicije za koje je u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Ministarstvo kulture i medija osiguralo 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od čega je 5 milijuna za platformu transparentnog vlasništva i financiranja medija te ostatak za poticanje osnivanja neovisnih provjeravatelja, uspostavu sustava provjere informacija, jačanje kompetencija provjeravatelja i medija, razvoj tehnoloških programa i platformi za rad na provjeri informacija. Načelnik Sektora za strateško planiranje i analitiku Dinko Klarić predstavio je metodologiju izrade Nacionalnog plana razvoja kulture i medija, načelo partnerstva, komunikacijsku strategiju te osnovne elemente dokumenta.
 
Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček Fila upoznala je prisutne s metodologijom izrade nacrta Analize medijskog sektora za izradu smjernica medijskog razvoja i nacionalnog plana razvoja kulture i medija za razdoblje od 2022. do 2027. godine te istaknula da se radi o zatečenom stanju i da od sudionika očekuju stručne informacije i prijedloge za izradu Ciljeva razvojnih mjera. Istaknula je također da će se u okviru Radne skupine definirati nacrt ciljeva i mjera koji će zatim tijekom participativnog procesa biti raspravljeni sa širom stručnom i zainteresiranom javnosti. O istraživanju medija koje provodi Fakultet političkih znanosti u Zagrebu govorio je izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj.
 
Na sastanku su prisustvovali predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever, profesorica na Fakultetu političkih znanosti prof. dr. sc. Marina Mučalo, profesori Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Romana Matanovac Vučković i dr. sc. Hrvoje Lisičar, ujedno član Odbora stručnjaka za SLAPP i Odbora stručnjaka za integritet internetskih informacija Vijeća Europe, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije i predsjednika Vijeća Robert Tomljenović, član Vijeća za elektroničke medije Damir Bučević, predsjednik Hrvatske udruge radija i novina (HURIN) Željko Švenda, iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) Danijel Vidaković i Tanja Zaninović, predsjednik Nacionalne udruge televizija (NUT) Denis Mikolić, izvršna direktorica Hrvatske udruge digitalnih izdavača (HUDI) Mia Biberović, ravnateljica Programa HRT-a Marija Nemčić, Damir Hainski iz Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA), član izvršnog odbora HUP-Udruge novinskih izdavača Renato Ivanuš, pravna savjetnica Nove TV Ivana Vukinovac Gelo i načelnica Sektora za medije Ministarstva kulture i medija Nives Zvonarić, a Dario Topić (Televizija student) sudjelovao je u viralnom obliku. Dolazak na prvi sastanak ispričali su doc. dr. sc. Marijana Grbeša - Zenzerović, doc. dr. sc. Anto Mikić, prof. dr. sc. Gordana Vilović i Tonko Weissman (RTL).
 

 

Pisane vijesti