U Hrvatskom domu u Splitu inauguriran Dalmatinski ciklus

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

6. svibnja 2022. – Zajedničkom inicijativom Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra osmišljen je projekt Dalmatinski ciklus kojim se kreira razmjena gostovanja orkestara, komornih sastava i solista, a ugovor o zajedničkoj suradnji potpisan je u Glazbenom salonu Jakova Gotovca u Hrvatskom domu u Splitu.
 
Na predstavljanju projekta suradnje Dalmatinski ciklus i potpisivanju ugovora prisustvovala je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, a ugovore o suradnji potpisali su ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat te v. d. ravnatelja Koncertne dvorane Hrvatski dom Split Marin Kaporelo.
 
Potpisivanjem današnjeg ugovora o suradnji triju javne ustanova u kulturi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Koncertnog ureda Zadar i Hrvatskog doma Split uvelike će se decentralizirati i obogatiti glazbeni i kulturni život u Hrvatskoj, istaknula je ministrica izrazivši zadovoljstvo što uz suradnju ustanova u kulturi ojačavamo i programe razvoja publike. Dodala je kako je nakon prošlotjednog sastanka konzorcija Hrvatskih nacionalnih kazališta ovo još jedan  vrijedan  suradnički projekt koji pokreće Ministarstvo kulture i medija, a koji će u ovom ciklusu povezati južnu Hrvatsku, s planom da se uključi i Šibenik. Ministrica je najavila nastavak suradnje, ali i poticanje na slične projekte međuinstitucijske suradnje i u drugim dijelovima Hrvatske. 

Za ovaj ciklus Ministarstvo je izdvojilo 200 tisuća kuna, a prema pregledu financiranja glazbenih programa u četiri dalmatinske županije sredstva su se od 2017. godine do danas udvostručila - od tadašnjih 800.000 do ovogodišnjih milijun i petsto tisuća kuna.

Nakon predstavljanja Dalmatinskog ciklusa u Svečanoj dvorani Hrvatskog doma održan je koncert u povodu proslave blagdana sv. Dujma i Dana grada Splita. Programom posvećenim 125. obljetnici smrti Johannesa Brahmsa splitskoj se publici prvi put predstavio Gudački sekstet jednog od vodećih orkestara na svijetu, Berlinske filharmonije, u kojem nastupa hrvatski violinist Aleksandar Ivić.
 Pisane vijesti