Obavijesti vezane uz potrese

Slika /arhiva/FOTOGALERIJA/2020/Posljedice potresa/Potres 750x500.jpg

Ministarstvo će na jednom mjestu objavljivati sve informacije vezane uz niz potresa koji su zadesili Zagreb i sjeverozapadni dio Hrvatske i doveli do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini.

Upućuju se građani Grada Zagreba koji su vlasnici, korisnici, predstavnici stanara oštećenih zgrada na području zaštićene kulturno - povijesne cjeline Grada Zagreba da se radi procjene štete od potresa na svojoj nekretnini prijave preko poveznice: prijava za pregled građevina nakon potresa.  

Prijave štete, zajedno s osnovnom fotodokumentacijom, također se upućuju na službenu e-mail adresu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba.

Štete na kulturnim dobrima u Zagrebačkoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji građani prijavljuju nadležnim županijskim službama za hitne situacije te nadležnim konzervatorskim odjelima

Ministarstvo i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba formirat će operativne timove stručnjaka svih konzervatorskih odjela unutar Ministarstva za obilazak terena, pregled stanja i stupnja oštećenja te popisivanja štete na kulturnom dobru, kao i propisivanja konzervatorskih mjera zaštite. Jednako će se provoditi na području Grada Zagreba i na području ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja uzrokovana nizom potresa.

Konzervatorski timovi će u najkraćem mogućem roku izaći na teren i na temelju protokola postupanja, konzervatorskih smjernica te u koordinaciji s Glavnim stožerom civilne zaštite RH započeti s procjenom stanja kulturnih dobara oštećenih potresom, a nakon preliminarnog pregleda zgrada od strane ovlaštenih statičara. 

Utvrdit će se plan rada prema prioritetima u koja spadaju pojedinačno zaštićena kulturna dobra upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te područje zone A kulturno-povijesne cjeline Grada Zagreba.

Centralno mjesto za prikupljanje podataka o nastaloj šteti na kulturnim dobrima za područje Zagreba je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba:
 
   
   GRAD ZAGREB
   Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode

   Zagreb, Kuševićeva 2/II
   e-pošta: zastita.spomenika@zagreb.hr
   pročelnik: Stipe Tutiš, prof.
   tel: 01 610-1970, faks: 01 610-1896
 

>> PITANJA I ODGOVORI
 
    U ovoj rubrici nalaze se često postavljana pitanja vezana uz niz potresa koji su zadesili Zagreb i sjeverozapadni dio Hrvatske i doveli do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini. 
Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije
    17.09.2020.  -  NN 102/2020 (16.9.2020.), Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije

 
 
 
Odluka o provedbi popisa štete prouzročene potresom u Gradu Zagrebu i okolici na muzejskoj građi, dokumentaciji, muzejskom inventaru, crkvenom inventaru te pokretnim kulturnim dobrima u posjedu drugih pravnih i fizičkih osoba
    27.04.2020.  -  Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek donijela je u ponedjeljak, 27. travnja 2020. godine, Odluku o provedbi popisa štete prouzročene potresom u Gradu Zagrebu i okolici na muzejskoj građi, dokumentaciji, muzejskom inventaru, crkvenom inventaru te pokretnim kulturnim dobrima u posjedu drugih pravnih i fizičkih osoba. 
 

 
Konzervatorske upute za sanaciju dimnjaka oštećenih u potresu na zgradama unutar povijesne urbane cjeline Grada Zagreba

    24.04.2020.  -  Uputa se odnosi na zgrade unutar povijesne urbane cjeline Grada Zagreba koje nemaju status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra te konzervatorske mjere koje se primjenjuju prilikom sanacije srušenih i oštećenih dimnjaka koje ne isključuju važeće propise za dimnjačke instalacije.
 

 
Odluka o provedbi popisa štete na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročene potresom u Gradu Zagrebu i okolici
   
10.04.2020.  -  Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek donijela je u petak, 10. travnja 2020. godine, Odluku o provedbi popisa štete na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročene potresom u Gradu Zagrebu i okolici.

 
Državni arhiv u Zagrebu i Hrvatski državni arhiv - Prvi pregled šteta
    25.03.2020.  -  Na osnovi prvih pregleda i fotodokumentacije donosimo kratak osvrt nastalih šteta na zgradama Državnog arhiva u Zagrebu i Hrvatskog državnog a

Muzejski dokumentacijski centar - Prvi pregled šteta / muzejski sat zaustavljen u 6 sati i 24 minute
     24.03.2020.  -  Premda je dva dana nakon potresa koji je pogodio Zagreb u nedjelju 22. ožujka u 6 sati i 24 minute prerano   davati procjenu šteta na zagrebačkim muzejima i u njima, već iz prvog pregleda koji je Muzejski dokumentacijski centar   sastavio na osnovi podataka i fotodokumentacije koje su nam poslali muzeji jasno je da će sustavno otklanjanje posljedica   biti dugoročan projekt.

 
Zapisnik koordinacijskog sastanka konzervatora iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i Ministarstva kulture 
    22.03.2020.  -  U prostorijama Ministarstva kulture RH, u nedjelju, 22. ožujka 2020., u 18 sati, održan je koordinacijski sastanak konzervatora iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i Ministarstva kulture.
 

 
Prva obavijest vezana uz potrese
    22.03.2020.  -  Niz potresa uzdrmao je Zagreb i sjeverozapadni dio Hrvatske u nedjelju ujutro. Ovakav niz izrazito jakih podrhtavanja doveo je do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini kako na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima tako i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba.
 

 
Upute - kulturna dobra 
    22.03.2020.  -  Sukladno novonastaloj situaciji uzrokovanoj potresom pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Stipe Tutiš uputio je poruku svim nadležnim službama i operativi koja radi na raščišćavanju grada. 


Pisane vijesti