Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine

Objavljen je Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine, koja se dodjeljuje na inicijativu Europske komisije, lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju EU, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija.Cilj Oznake europske baštine (European Heritage Label) jest jačanje osjećaja pripadnosti europskih građana Europskoj uniji koji se temelje na zajedničkim vrijednostima, elementima europske povijesti i kulturne baštine, poštivanju nacionalne i regionalne raznolikosti te jačanju uzajamnog razumijevanja i međukulturnog dijaloga.
 
Oznaka se dodjeljuje bijenalno od 2013. godine u okviru programa Europske unije Kreativna Europa, a tijekom proteklih sedam godina Oznaku europske baštine nosi četrdeset i osam lokaliteta sa snažnom europskom dimenzijom. Republika Hrvatska prvi je put participirala 2015. godine kada je Oznaka dodijeljena, za sada jedinom hrvatskom nositelju, Muzeju krapinskih neandertalaca i nalazištu Hušnjakovo.
 
Prijave Europskoj komisiji za predlagatelje lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine otvorene su do 1. ožujka 2021. godine.  
 
Proces odabira lokaliteta odvija se u dva kruga:
  • Prvi krug odvija se na nacionalnoj razini, svaka država članica imenuje po dva lokaliteta po godini prijave. Prijave šalje nacionalni koordinator.
  • Drugi krug odvija se na europskoj razini – europski odbor neovisnih stručnjaka predlaže Europskoj komisiji lokalitete koji se službeno imenuju za dodjelu Oznake, no odabire se najviše jedna lokacija po državi članici.
 
Temeljni kriteriji za dodjelu Oznake su: simbolična europska vrijednost lokaliteta, kvaliteta predloženog projekta za promicanje europske dimenzije te kvaliteta plana rada.
 
Za Oznaku europske baštine mogu se prijaviti nacionalni, transnacionalni i tematski lokaliteti. Nacionalni lokaliteti podrazumijevaju prijavu jednog lokaliteta s područja zemlje članice, dok tematski lokaliteti podrazumijevaju nekoliko lokaliteta koji se nalaze u istoj državni članici, a fokusirani su na specifičnu temu u zajedničkoj aplikaciji. Transnacionalni lokaliteti podrazumijevaju nekoliko lokaliteta koji se nalaze u različitim državama članicama, a fokusirani su na specifičnu temu u zajedničkoj aplikaciji. Transnacionalni lokaliteti podrazumijevaju i jedan lokalitet koji se nalazi na teritoriju više država članica. Lokaliteti koji se mogu prijaviti mogu biti spomenici, prirodna, podvodna, arheološka, industrijska ili urbana mjesta; kulturni krajolici, memorijalna mjesta, kulturna dobra i predmeti, nematerijalna baština. U slučaju kulturnih dobara i predmeta, kao i nematerijalne baštine, mora postojati veza do jasno prepoznatljivog fizičkog prostora u kojem će se provoditi informativne i obrazovne aktivnosti.
 
Prijedlozi lokaliteta za Oznaku europske baštine prijavljuju se putem Obrasca za prijavu Europske komisije, a ispunjeni obrazac šalje se nacionalnom koordinatoru na evaluaciju u prvom krugu koji se odvija na nacionalnoj razini. Prijedloge na nacionalnoj razini možete dostaviti na adresu ehl@min-kulture.hr ili putem pošte na adresu: Ministarstvo kulture i medija, Runjaninova 2, Zagreb, s naznakom Oznaka europske baštine, do 11. siječnja 2021. godine.
 
Nakon zaprimanja prijedloga, Ministarstvo kulture i medija će provesti proces evaluacije te dostaviti dvije odabrane prijave Europskoj komisiji u predviđenom roku.
       
Sve potrebne informacije, smjernice i prijavnice možete pronaći na stranici https://ec.europa.eu/culture/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/european-heritage-label/application-process-european-heritage-label, a za dodatne informacije kontaktirajte nacionalnog koordinatora na e-mail: ehl@min-kulture.hr ili tel. 01 4866 523.

 

Pisane vijesti