Nakon dvije godine hrvatski nakladnici ponovno se predstavljaju na najvećem svjetskom sajmu knjiga u Frankfurtu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
18. listopada 2022. - Nakon pandemijske pauze, uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija te u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatska se od sutra ponovno predstavlja na najvažnijoj svjetskoj profesionalnoj književnoj smotri – Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu. Iako frankfurtski sajam ima najveće značenje u komercijalnom smislu, istodobno je važno u okruženju profesionalaca iz cijelog svijeta predstaviti kvalitetnu nacionalnu književnu i knjižnu produkciju.U suradnji najvažnijih komercijalnih dionika domaće književne scene – autorskih strukovnih udruga, nakladnika te Ministarstva kulture i medija odabrano je 10 kvalitetnih i nagrađivanih književnih djela te četiri vrijedne publicističke knjige koje će se posebno predstaviti na hrvatskom štandu. Odabrana djela, kako beletristička tako i ona publicistička, svojim temama korespondiraju s našom suvremenošću progovarajući na književni ili znanstveni način, primjerice o potresima, kojima je nažalost obilježena naša stvarnost.

Uz te posebno istaknute knjige, domaći su se nakladnici potrudili predstaviti i svoja najreprezentativnija izdanja, uključujući izbor djela vrsnih domaćih ilustratora, s uvjerenjem da će uspjeti zainteresirati kolege iz cijelog svijeta za suradnju, odnosno objavljivanje i prevođenje kvalitetnih djela hrvatskih autora.

Poseban poticaj prevođenju jest isticanje programa potpore izdavanju djela hrvatskih autora u prijevodu na strane jezike koje će objaviti inozemni nakladnici. Tu mjeru Ministarstvo kulture i medija provodi u kontinuitetu već više od dvadeset godina. Stoga će na nacionalnom hrvatskom štandu biti posebno istaknuta i mrežna stranica www.croatian-literature.hr na kojoj se na engleskom jeziku mogu pronaći profili i ogledni prijevodi gotovo stotinjak suvremenih hrvatskih autora, baza prijevoda hrvatske književnosti na strane jezike, pregled književnih rezidencija u Hrvatskoj te važne novosti o recepciji i uspjesima domaćih autora na međunarodnoj književnoj sceni.

Nadamo se da će ovaj hrvatski nastup u Frankfurtu ponovno pokrenuti niz kvalitetnih predstavljanja hrvatske knjige na međunarodnim sajmovima, koji u postpandemijskom razdoblju ponovno dobivaju na važnosti, ne samo radi dogovaranja poslova već više s ciljem susretanja, povezivanja i kvalitetne razmjene novih ideja.

Katalog hrvatskih autora 2022. .pdf 
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica