Dani Hrvatske udruge radijskih nakladnika

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

18. listopada 2022. – Više od dvije stotine sudionika, predstavnika lokalnih radijskih postaja, medijskih stručnjaka te regulatornih agencija, okupilo se na cjelodnevnom događanju u okviru Dana Hrvatske udruge radijskih nakladnika u Termama Sveti Martin te raspravljalo o aktualnom stanju kao i o budućnosti radija.

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila istaknula je kako je prema recentnom istraživanju percepcije javnosti o medijima i medijskom sadržaju projekta JOURLAB Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu  upravo radio medij kojemu se i dalje izrazito vjeruje. Ističući kako jačanje medijske pismenosti osposobljava građane da kritički pristupaju razumijevanju medijskih sadržaja i pronađu vjerodostojne informacije, ravnateljica Vaniček-Fila podsjetila je kako je Ministarstvo kulture i medija dio europskih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenilo upravo projektu Uspostave provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka.
 
Osvrnula se na novi Zakon o elektroničkim medijima, kojim je uspostavljen novi model financiranja lokalnih i regionalnih medija, utemeljen na javno objavljenim kriterijima i raspisivanju javnih natječaja te dodala da je u sklopu rada na novom Zakonu o medijima namjera implementirati mehanizam za rano prepoznavanje i odbacivanje strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja – SLAPP-tužbi, s kojima se suočava i medijski sektor, te da Hrvatska snažno podržava donošenje europske Direktive o zaštiti osoba uključenih u javno sudjelovanje od očito neosnovanih ili zlonamjernih sudskih postupaka.
 
Okupljenima su se obratili i predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURiN) Željko Švenda, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) Miran Gosta te ravnatelj Agencije za elektroničke medije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije (AEM) Josip Popovac. Na okruglim stolovima i radionicama raspravljalo se o radijskoj te kulturnim i kreativnim industrijama u okolnostima pandemije, o važnoj ulozi radija i medijskoj pismenosti, o novom Zakonu o elektroničkim medijima, a predstavljeni su i rezultati istraživanja slušanosti i navika slušatelja.


Foto: HINA
 
Tom su prilikom dodijeljene godišnje nagrade najboljim djelatnicima i emisijama lokalnih radiopostaja pa je tako Radio Karlovac uz svoju 60. godišnjicu dobio Zlatni mikrofon za serijal od 25 emisija „Aktualno“, a Srebrni mikrofon pripao je Obiteljskom radio Ivaniću za emisiju „Djeca i mladi na radiju“ novinarke i urednice Ane Tomašić. Radio Labin dobitnik je Brončanog mikrofona za emisiju „Litrati“ urednika i voditelja Josipa Pina Knapića, dok je nagrada za životno djelo pripala televizijskom i radijskom novinaru - suradniku Radija Bljesak Vjeki Hudolinu.
 
Dani HURiN-a održavaju se u organizaciji Hrvatske udruge radijskih nakladnika u partnerstvu sa Zakladom Konrad Adenauer, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti te Hrvatskim društvom skladatelja (HDS ZAMP).
 

Pisane vijesti