Hvarsko kazalište i Arsenal ovogodišnji dobitnik Nagrade europske baštine / Europa Nostra 2020.

Uoči proslave Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja, Europska komisija i Europa Nostra proglasile su ovogodišnje pobjednike prestižne Nagrade europske baštine / Nagrade Europa Nostra. Obnovljeno Hvarsko kazalište i Arsenal dobitnik je nagrade u području konzervacije.


Foto: Europa Nostra

Europa Nostra proglasila je ukupno 21 dobitnika iz 15 zemalja koji su prepoznati temeljem svojih postignuća u područjima konzervacije, istraživanja, predanog rada i edukacije, usavršavanja i podizanja svijesti.

Nezavisni žiri sastavljeni od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe pregledao je i ocijenio kandidature koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 30 europskih zemalja. Hvarsko kazalište prvo je komunalno i treće renesansno kazalište u Europi koje je sagrađeno na prijelazu 16. u 17. stoljeće na glavnom gradskom trgu nasuprot lože, a iznad Arsenala. Kazalište je bilo obnavljano kroz mnoga razdoblja, a najveće je povijesne promjene donijela obnova s prelaza 19. u 20. st. kada je dobilo današnji izgled. Od 1990. godine Ministarstvo kulture uz Grad Hvar sustavno ulaže i financira zahtjevan projekt obnove  Arsenala s povijesnim kazalištem, a od 2012. godine, kada je kazalište slavilo svoju veliku 400. - tu obljetnicu, pristupilo se i cjelovitoj obnovi unutrašnjosti.

Obnovom je u vremenskom razdoblju od tri desetljeća upravljao Konzervatorski odjel u Splitu, a u tom su dugom razdoblju projekt vodili brojni znanstvenici i stručnjaci te su radove izvodile hrvatske restauratorske tvrtke te Hrvatski restauratorski zavod.Obnovljeno Hvarsko kazalište otvoreno je 2. svibnja 2019. godine glazbeno-scenskim programom "Ova lipost uzorita grihota bi da se stara", čime je ponovno postalo središte kulturnog i društvenog susreta. Hvarsko kazalište svjedoči o tradiciji i kontinuitetu kao temelju kulturne baštine jednog naroda. U povodu završetka obnove priređen je tekst o povijesti kazališta i njegovoj obnovi koji je dostupan na poveznici: https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/hvarsko-kazaliste-16894/16894

Godišnja nagrada Ministarstva kulture „Nagrada Vicko Andrić“ za 2018. godinu dodijeljena je kao skupna nagrada suradnicima za dovršetak obnove Arsenala i kazališta u Hvaru.

Europske baštinske nagrade se dodjeljuju kako bi se prepoznale i promicale najbolje prakse u zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine, poticala prekogranična razmjena znanja i iskustava diljem Europe, podizala svijest javnosti o europskom kulturnom naslijeđu te primjerima poticale daljnje pozitivne inicijative. 

Pisane vijesti