Sućut ministrice kulture povodom odlaska dugogodišnjeg ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Josipa Kolanovića

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti povodom odlaska dugogodišnjeg ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva gospodina Josipa Kolanovića.

"Povjesničar i arhivist, dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, iznimni erudit dr. sc. Josip Kolanović svojim je dugogodišnjim znanstvenim i javnim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj znanosti i kulturi.

Kao ravnatelj HDA poseban je naglasak stavio na suradnju svih arhiva i usklađeni razvoj arhivske službe. Nakon proglašenja neovisnosti i međunarodnog priznanja Hrvatske uspješno je pokrenuo inicijativu uključenja arhivske službe RH u međunarodne arhivske asocijacije i u međunarodnu suradnju.

Sudjelovao je u brojnim znanstvenim projektima. Osobitu je pozornost posvetio i obrazovanju arhivskih djelatnika te je dugi niz godina sudjelovao u studijskim programima arhivistike na zagrebačkom Sveučilištu. Kao profesor i mentor odgojio je generacije vrsnih arhivskih djelatnika.

Zadužio nas je svojim radom u službi arhivistike i cjelokupne arhivske službe te osobitim zalaganjem za sveobuhvatnom zaštitom arhivskog gradiva kao dijela nacionalne kulturne baštine."

Pisane vijesti