Zatvorene 71. Dubrovačke ljetne igre

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je svečanom zatvaranju 71. Dubrovačkih ljetnih igara koje je održano u utorak 25. kolovoza 2020. godine u Dubrovniku.

Unatoč posebnim okolnostima, Dubrovačke ljetne igre uspješno su svoju sedamdeset i prvu sezonu privele kraju pa je tako gotovo 50 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa u 47 festivalskih dana izvedeno na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.
 
Uoči zatvaranja 71. Dubrovačkih ljetnih igara u palači Sponza održana je konferencija za medije na kojoj su o ostvarenim rezultatima 71. festivalske sezone ispred vodstva Dubrovačkih ljetnih igara govorili intendantica Dora Ruždjak Podolski i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, ministrica Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković, zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog Žaklina Marević te glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.
 
Naglasivši kako ni u jednom trenutku nije bilo opcije da se ljetni festivali i kulturni život zaustavi, ministrica je izrazila zadovoljstvo što je Festival i u ovim teškim okolnostima kvalitetno realiziran te što nije odstupio od onih najviših postavljenih standarda.
 
„Važno je bilo pokazati nama svima, hrvatskoj publici, da umjetnost ima snagu i u ovakvim okolnostima slati poruke, djelovati, pobjeđivati i na to sam neizmjerno ponosna i zahvalna svima koji su tom velikom uspjehu doprinijeli“ istaknula je ministrica.
 
„Ponosna sam na cijeli tim Igara koji je uspješno savladao sve izazove i udovoljavao svim epidemiološkim mjerama za što neprestano stižu pohvale kolega, umjetnika i sugrađana. Publika se osjećala sigurno pa su tako gledališta, iako smanjenog kapaciteta, bila puna, a sve izvedbe u cijelosti rasprodane“, naglasila je ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović.

"Bilo je izazovno, ali htio bih zahvaliti vodstvu Igara na uspješno odrađenom poslu. Uspješnom jer kvaliteta programa nije pala, a poslali smo u svijet poruku odgovornosti, jer zbog visokog zdravstvenog standarda nismo imali nijedan zabilježen slučaj koronavirusa", dodao je gradonačelnik Franković.
 
Nakon konferencije u atriju palače Sponza ministrica je kao izaslanica predsjednika vlade Andreja Plenikovića sudjelovala na dodjeli Nagrade Orlando Hrvatske radiotelevizije za najbolja ostvarenja u glazbenom i dramskom programu 71. Dubrovačkih ljetnih igara.
 
Ovogodišnji laureati su: za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu nagrađen je Rade Šerbedžija, za odigranu naslovnu ulogu u predstavi „Tko se boji Virginije Woolf?“ koja predstavlja zaokruženi doprinos svim njegovim dosadašnjim ulogama na dubrovačkim ljetnim pozornicama; za najvrjednije umjetničke dosege u glazbenom programu nagrađen je skladatelj Petar Obradović za svoje skladbe izvedene na koncertima ovogodišnjih Igara.
 
Odlukom Vijeća Nagrade Orlando, a na prijedlog intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski, dodijeljena je i Grand Prix nagrada Dubrovačkom simfonijskom orkestru za osobit doprinos ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara kako u ovoj tako i u dosadašnjim festivalskim godinama.
 
Ispred katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije završnim Opera gala koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, kojim je ravnao maestro Ivo Lipanović uz nastupe sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića te ceremonijom spuštanja festivalske zastave zatvorene su 71. Dubrovačke ljetne igre.

FOTO: Dubrovačke ljetne igre

Pisane vijesti | Društvo i zajednica