Predstavljen Projekt obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika


Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na konferenciji u povodu predstavljanja provedbe Projekta obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru koja je održana u petak, 28. kolovoza 2020. godine u prostoru crkve sv. Nikole u Zadru. 

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru započeo je provedbu projekta 1. svibnja ove godine s ciljem obnove i valorizacije cjelovitog kompleksa sv. Nikole kojim će se osigurati obnova postojećih i izgradnja novih prostora MCPA, njihovo opremanje i prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta Centra. 
 
Istaknuvši kako je ovaj projekt jedan od najznačajnijih projekata obnove u Hrvatskoj kojim se valorizira zaštita i očuvanje kulturne baštine, ministrica je podsjetila kako je Hrvatska bila aktivna u promociji UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine i kako su aktivnosti u području podvodne arheologije doprinijele prepoznavanju konzervatorsko-restauratorske struke na međunarodnoj razini. To nam je omogućilo da ovdje ustrojimo Centar koji je postigao veliki ugled, a naši su napori prepoznati i od strane UNESCO-a, rekla je ministrica.
 
Ministrica je dodala kako se ovim projektom završava cjelovita obnova i Centar dobiva reprezentativni prostor u kojem će se prezentirati i provoditi aktivnosti iz područja podvodnih arheoloških istraživanja. Isto tako, Zadar dobiva novi prostor čime pokazujemo kako kroz kulturu možemo potaknuti brojne druge aktivnosti, rekla je ministrica. 
 
Projekt obnove predstavili su ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru Mladen Pešić, Nika Cohen iz Agencije ZADRA NOVA te predstavnik Forvm d.o.o. Ante Uglešić.
 
Uz ministricu Ninu Obuljen Koržinek pozdravnim riječima okupljenima su se obratili i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković te Siniša Šešum, šef UNESCO-a u Bosni i Hercegovini koji je putem videosnimke prenio poruku glavnog direktora UNESCO-a Ernesta Ottonea.
 
Projekt je sufinancirala Europska unija putem Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadra“, u okviru Prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“ unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 29.985.487,36 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 25.487.664,25 kuna, dok je preostalih 4.497.823,11 kuna osiguralo Ministarstvo kulture i medija RH.
 
Projekt je pripremio Međunarodni centar za podvodnu arheologiju na inicijativu Ministarstva kulture i medija uz potporu Grada Zadra. Tijekom višegodišnje pripreme projekta Ministarstvo kulture i medija, UNESCO i Grad Zadar uložili su gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar kompleksa.
 
Centar je osnovan prije 13 godina, a odluka o osnivanju zasnivala se na činjenici da je Hrvatska među prvim državama koje su ratificirale UNESCO-ovu Konvenciju o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. godine, ali i koja je kontinuirano promovirala njezinu ratifikaciju i implementaciju.
 
Nakon predstavljanja provedbe Projekta obnove kompleksa ministrica se susrela i s ravnateljem Muzeja antičkog stakla u Zadru dr. sc. Hrvojem Manenicom te obišla Konzervatorski odjel u Zadru. Uz ministricu na predstavljanju provedbe projekta i obilasku Zadra bio je državni tajnik Krešimir Partl.
 

Foto: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru 




Pisane vijesti