Započela serija webinara Kulturne rute Vijeća Europe "Destinacija Napoleon"

Kulturna ruta Vijeća Europe Destinacija Napoleon pokrenula je seriju webinara o ruti koja je prisutna u trinaest europskih zemalja među kojima je Republika Hrvatska ravnopravni član od 2015. godine.

Ciklus webinara započeo je s Hrvatskom i glavnom temom razvoj Kulturne rute Destinacija Napoleon u Republici Hrvatskoj s ciljem predstavljanja itinerara i projekata, rada s privatnim članovima, suradnje s europskim institucijama kao što su Vijeće Europe, Europska komisija i nacionalne institucije te modaliteta i mogućnosti financiranja.

Video razgovor predvodili su Charles Bonaparte, predsjednik Kulturne rute Destination Napoleon, Eleonora Berti sa Sveučilišta Bolonga te manadžer rute Jacques Mattei.

Ulogu, obaveze i aktivnosti Ministarstva kulture Republike Hrvatske u programu Kulturne rute Vijeća Europe predstavila je Tatjana Horvatić te iznijela pregled ruta koje prolaze Hrvatskom, a koje do sada broje ukupno jedanaest ruta. Iz Hrvatske su sudjelovali i Mislav Kovač ispred Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova, Josip Belamarić iz Instituta za povijest umjetnosti, Kristina Nuić Prka iz Udruge turističkih vodiča, novinar Goran Milić, Gerar de Negri, ekpert za Napoleonsko razdoblje, koordinatorica rute za Hrvatsku Dubravka Davidović te predstavnici šest gradova i općina: Orebića, Brela, Milne, Malog Lošinja, Petrinje i Klisa kao hrvatskih članova Europske federacije napoleonskih gradova.

Federacija je osnovana u Ajacciou (Francuska) 2004. godine i broji više od 60 članova - gradova diljem Europe koji su ujedno i članovi kulturne rute certificirane pri Vijeću Europe u koordinaciji Europskog instituta za kulturne rute 2015. godine.

 

Pisane vijesti