Video konferencija nacionalnih predstavnika 17. Venecijanskog bijenala

Na video konferenciji „Biennale Curators Roundtable“ koju je sazvala Hae-Won Shin, predstavnica korejskog paviljona na 17. Venecijanskom bijenalu sudjelovalo je 27 predstavnika timova (kustosa i povjerenika nacionalnih paviljona, među kojima i članovi hrvatskog autorskog tima) te umjetnički direktor Bijenala Hashim Sarkis u subotu, 23. svibnja 2020. godine.
 
Nakon uvodnog predstavljanja i upoznavanja kustosa i autorskih timova paviljona, sudionici bijenala koje je odlukom uprave odgođeno za 2021. godinu, osvrnuli su se na kustosko pitanje o tome kako ćemo živjeti zajedno (How will we live together?) svjesni da se nalazimo u dosad neviđenoj situaciji koja je otvorila prostor za brojna preispitivanja i analize, posebno u smislu „zajedništva“ kao jednog od koncepata.


Cilj razgovora bio je propitati kako trenutno razmišljaju kustosi i povjerenici nacionalnih izložbi, koji su mogući modeli daljnje suradnje, kako što bolje prilagoditi postojeće koncepcije novog situaciji te kako integrirati nove informacije u naše koncepte. Većina kustosa, na čelu s Hashimom Sarkisom,  iznijela je pozitivan stav o odgodi Bijenala, naglašavajući da je nenadano dobiveni vremenski period od godinu dana moguće iskoristiti za razmjenu iskustava, uspostavljanje čvršće suradnje i osjećaja zajedništva, intenziviranje partnerstava na novi i do sada neistražen način. Odgoda koja je bila nužna i razumljiva odluka, istovremeno je i prilika za preispitivanje, istraživanje i stvaranje šireg tematskog okvira, razradu mogućnosti predstavljanja na digitalnim platformama, kao i mogućnost realizacije jednog dijela programa uživo tijekom 2020. godine koji bi kulminirao otvorenjem u svibnju 2021. godine.

Svi kustosi, kao i njihovi timovi, spremni su na otvaranje novih kanala dijaloga, neki su ponudili prostore svojih nacionalnih paviljona kao tih potencijalnih novih mjesta kreativnih susreta otvorenih svima. Slijedeći duh solidarnosti, neke zemlje koje imaju nacionalne paviljone u Giardinima izrazile su spremnost da ugoste umjetnike iz drugih zemalja i time omoguće dodatnu vidljivost izložbama paviljona koji su izmješteni na druge lokacije. Promišljajući nove modele distribucije i prezentacije umjetničkih sadržaja kustosi su razgovarali i o različitim pristupima prezentacijama izložbi –  primjerice, o mogućnostima korištenja digitalne tehnologije, bilo da je riječ o repozitoriju podataka ili razvijanju suradničkih platformi. Općenito, svi su izrazili nadu da će krizna situacija i odgoda održavanja Bijenala biti prilika za promišljanje i redefiniranje nekih aspekata ove najveće i najdugovječnije svjetske manifestacije suvremene umjetnosti.

Hashim Sarkis naglasio je da će nadalje u komunikaciji s upravom Bijenala potaknuti razvijanje i sadržajno obogaćivanje službene internetske stranice Bijenala s kojom će izložbe nacionalnih paviljona dobiti na većoj vidljivosti te da će prenijeti sve iznesene prijedloge i razmišljanja. Kako bi se uspostavljena komunikacija nastavila još većim intenzitetom, nova video konferencija održat će se za približno mjesec dana s još većim brojem sudionika.

Od 29. kolovoza 2020. pa sve do kraja godine, u terminu u kojem se ove godine trebala održati međunarodna izložba arhitekture, Biennale di Venezia organizirat će brojne događaje i izložbe s tematskim naglaskom na značajne epizode iz njegove duge povijesti. Taj dijalog zajednički kustoski koncipiraju svi umjetnički voditelji bijenala - Cecilia Alemani (umjetnost), Alberto Barbera (film), Marie Chouinard (ples), Ivan Fedele (glazba), Antonio Latella (kazalište) i Hashim Sarkis (arhitektura).



Pisane vijesti