Vlada Republike Hrvatske povećala sredstva za nastavak programa poticanja kvalitetnog novinarstva u 2022. godini

Programom poticanja novinarske izvrsnosti koji je Agencija za elektroničke medije pokrenula 2020. godine treću će se godinu po redu dodjeljivati bespovratna sredstava novinarskoj struci za radove i istraživanja u elektroničkim publikacijama o temama od javnog interesa.

treći ciklus provedbe u 2022. godini ulazi se s povećanim proračunom jer je Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2022. godinu (NN 23/2022) Vlada Republike Hrvatske utvrdila veći postotak za Program poticanja kvalitetnog novinarstva u iznosu od 1,81 %, u odnosu na 1,30 % u 2021. godini. Procjenjuje se da će ukupno ostvareni prihod do kraja 2022. za navedeni Program iznositi oko milijun i pol kuna, što predstavlja povećanje za otprilike pedeset posto. U pripremi je Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama za 2022. godinu, koji će Vijeće za elektroničke medije objaviti uskoro, pa ovim putem pozivamo sve zainteresirane da prate mrežnu stranicu Agencije za elektroničke medije: https://www.aem.hr/.
 
Program poticanja novinarske izvrsnosti potiče lokalne, regionalne i nacionalne teme iz područja kulture, zdravstva, religije, ljudskih prava, manjina, položaja žena u društvu, djece i mladih, obrazovanja, sporta, gospodarstva, međunarodnih odnosa i Europske unije, života u doba pandemije COVID-19 i njegovih posljedica, kao i obnove nakon katastrofalnih potresa, teme vezane uz osobe treće životne dobi i osobe s invaliditetom, uz odnos Republike Hrvatske prema njezinim građanima u dijaspori te uz industriju zabave.
 
Posebni su ciljevi programa postizanje dodatnog angažmana novinarske struke i temeljitog istraživanja tema od javnog interesa, jačanje kritičkog kapaciteta i društvenog utjecaja elektroničkih publikacija, istinitog i razboritog izvještavanja, profesionalizacije novinarskog i autorskog rada u elektroničkim publikacijama, jačanje autonomije novinara, širenje broja tema i relevantnosti sadržaja elektroničkih publikacija te poticanje nagrađivanja i motiviranja novinarske struke za vrhunski autorski rad.
 
Više o projektu možete saznati na poveznici: https://www.aem.hr/ostalo/kvalitetno-novinarstvo/

>>>https://www.aem.hr/vijesti/projekt-poticanja-kvalitetnog-novinarstva-u-treci-ciklus-ulazi-sa-znacajno-povecanim-budzetom/
 



Pisane vijesti