Uz Retrospektivu Gorkog Žuvele otvorena izložba Tužne pjesme rata kojom MSU Zagreb započinje novi ciklus izložbi iz fundusa muzeja u duhu solidarnosti s Ukrajinom

  • Slika
  • Slika
Foto: HINA

5. travnja 2022. – Velika retrospektivna izložba Gorkog Žuvele nakon uspješnog predstavljanja u splitskoj Galeriji umjetnina zagrebačkoj publici donosi presjek stvaralaštva toga umjetnika koji je svojim gotovo pola stoljeća dugim umjetničkim djelovanjem, predanim pedagoškim i neumornim kulturnim angažmanom trajno obilježio umjetničku i kulturnu scenu Splita i Hrvatske. Gorki Žuvela istaknuti je pripadnik prve generacije umjetnika tzv. Nove umjetničke prakse, koji su se ranih 1970-ih okupljali oko tadašnje Galerije SC i Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu i svojim progresivnim promišljanjima potaknuli odmak od tradicije modernizma propitujući proces, karakter i prezentaciju umjetničkog djela.
 
U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti istom je prilikom otvorena i izložba Tužne pjesme rata kojom je započeo novi ciklus izložbi iz fundusa MSU Zbirka kao glagol, koji potaknut ratnim događanjima u Ukrajini propituje poziciju muzeja u društvenom kontekstu. Izložba Tužne pjesme rata naslovljena je prema radu iz Zbirke medijske umjetnosti litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, nastalom 2014. godine na kijevskom Trgu nezavisnosti u vrijeme prvih nemira i stradanja u Ukrajini. Izloženim djelima (anti)ratne tematike od Prvog svjetskog rata do današnjih dana, iščitavajući traume generacija dvadesetog stoljeća, izložba upućuje na povijest koja se ponavlja te u duhu empatije s aktualnim događanjima u Ukrajini šalje poruku nade kako je globalni rat moguće zamijeniti globalnom solidarnošću.
 
Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković istaknula je kako je izložba Tužne pjesme rata izraz podrške Ukrajini, ali i temeljenim društvenim vrijednostima – miru, demokraciji, pravnom poretku i ljudskim pravima. Dodala je kako je zajedničku nit u obje izložbe moguće pronaći u ustrajnosti prema interakciji s publikom, izravnom i neprekinutom komunikacijom, koja umjetnički rad čini predmetom stalnog istraživanja i propitivanja. Također je izrazila zadovoljstvo ostvarenom suradnjom dviju muzejskih ustanova jer su upravo koprodukcije, partnerske suradnje i umrežavanje ono što obilježava suvremene modele rada kulturnih institucija. „Ministarstvo kulture i medija ih posljednjih godina snažno potiče u svim umjetničkim područjima, vjerujući kako time unaprjeđujemo dinamiku, podižemo kvalitetu i potičemo stvaranje novih vrijednosti unutar područja kulture“, zaključila je Nevena Tudor Perković.
 
Okupljenima se obratila i nova ravnateljica zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti Zdenka Badovinac, zatim kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Rada Iva Janković, kustosica Galerije umjetnina Split Jasminka Babić te zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet.
 
Retrospektivu Gorkog Žuvele moguće je posjetiti na trećem katu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti do 5. lipnja 2022., a izložbu Tužne pjesme rata kao i nastavak ciklusa pod nazivom Zbirka kao glagol do 2. listopada 2022. godine na prvom katu Muzeja.
 

Pisane vijesti