Uručen ugovor za Projekt „Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru“ Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uručio je u ponedjeljak, 25. svibnja 2020. godine, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova Mladenu Pešiću, ravnatelju Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju (MCPA) u Zadru.


FOTO: Vlada RH

Projekt „Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru“ realiziran je putem poziva „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadar“, u okviru Prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Na inicijativu Ministarstva kulture i uz potporu Grada Zadra, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju je pripremio dokumentaciju za projekt kojemu je cilj zaokružiti obnovu i valorizaciju kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru. Tijekom višegodišnje pripreme projekta Ministarstvo kulture, UNESCO i Grad Zadar uložili su gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar kompleksa.


FOTO: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru

U ranije obnovljenom dijelu kompleksa već deset godina djeluje Međunarodni centar za podvodnu arheologiju - jedinstvena i središnja ustanova za međunarodnu suradnju u području podvodne arheologije pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Cilj projekta je revitalizacija cjelovitog kompleksa i otvaranje prezentacijskog centra podvodne arheologije. Uređenjem crkve i neobnovljenog dijela samostana Grad Zadar dobit će još jedan reprezentativni prostor u kojem će se moći odvijati različita kulturna događanja, a u okviru Centra omogućit će se bolji uvjeti za provođenje obrazovnih, istraživačkih i znanstvenih projekata.

Ukupna vrijednost  projekta je određena na 29.985.487,36 kuna, od čega su bespovratna sredstva odobrena u iznosu od 25.487.664,25 kuna, dok će udio sufinanciranja Ministarstva kulture od 15 % iznositi 4.497.823,11 kuna. Rok za izvođenje svih aktivnosti vezanih uz projekt je 32 mjeseca od potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.


FOTO: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru


FOTO: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru


FOTO: Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru


    
 

Pisane vijesti