Uz stihove omiljenog dječjeg klasika Ježeve kućice svečano otvoren 15. Monte Librić

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: Ivana Vareško
 

6. lipnja 2022. – 15. Festival dječje knjige Monte Librić svečano je otvoren u Puli, a životinjski likovi iz poznate slikovnice Branka Ćopića, Ježurka Ježić i lisica Mica uveli su djecu i mlade u ovogodišnju temu Librić Zoo parka koja je posvećena životinjama.

 
Otvaranju Festivala prisustvovala je izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja i programa Ruksak pun kulture Maja Zrnčić, koja je čestitavši organizatorima mališanima skrenula pozornost na izložene knjige u Librić parku te izrazila nadu da će mnogima postati omiljene, jer čitanje omogućava ulazak u nove svjetove koji inače ne bi bili dostupni. U protokolarnom dijelu okupljenima se obratio istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić i direktorica festivala Slavica Ćurković.
 
Na ovogodišnjem Festivalu predstavljen je i program Rođeni za čitanje, započet u Godini čitanja, a koji će na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom. Jedan od glavnih ciljeva programa je razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja na važnost čitanja djeci te razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu. Program su predstavili pedijatrica i idejna začetnica programa Marija Radonić, profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Anita Peti-Stantić i Maja Zrnčić, a svoja iskustva su predstavili začetnici programa „Nati per leggere“, predsjednik i ravnateljica talijanskog Centra za zdravlje djece: Giorgio Tamburlini i Alessandra Sila.
 
Od 6. do 12. lipnja na sajmu dječje knjige sudjelovat će najviše nakladnika do sada: gotovo 70 izdavača izložit će više od 4.000 naslova na dvije festivalske lokacije u Librić parku i u Klubu-knjižari Giardini 2.


 


Pisane vijesti