Svečanom proslavom i službenim otvaranjem ovogodišnjeg festivala obilježena 50. obljetnica osnutka Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Foto: Animafest Zagreb

5. lipnja 2022. - Uz brojne popratne programe posvećene 50. obljetnici Animafesta, u bogatom će se filmskom programu od 6. do 11. lipnja naći novi naslovi iz cijeloga svijeta, koje će publika moći vidjeti u Studentskom centru, Kinu i Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama. Na festivalu će gostovati više od 350 autora, a među njima su i oskarovci Michael Dudok de Wit i Joan Gratz, nominirani Paul Driessen, Michaela Pavlátová i Joanna Quinn te legende animiranog filma Priit i Olga Pärn.
 
Na svečanoj proslavi obljetnice osnutka Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb prisustvovala je načelnica Sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Ministarstva kulture i medija Vjera Matković.
 
Uz dodjelu Nagrade za životno djelo gospodinu Nedeljku Dragiću i Nagrade za najbolju školu animacije prikazan je i dokumentarni film „Grad animacije“ redateljice Tihe K. Gudac posvećen polustoljetnoj povijesti Animafesta i njegovoj neraskidivoj vezi sa Zagrebom. Podsjećamo i na izložbu Animafest Zagreb 1972. – 2022. koja sažima polustoljetnu povijest festivala koja se može razgledati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu do 12. lipnja.


 

Pisane vijesti