Međunarodni tjedan arhiva: Sačuvajmo baštinu jer arhivi smo (svi) mi!

Foto: Hrvatsko arhivističko društvo 

6. lipnja 2022. – Ususret Međunarodnom danu arhiva kojega obilježavamo 9. lipnja, u Hrvatskom državnom arhivu predstavljen je nacionalni program obilježavanja Međunarodnog tjedna arhiva koji će se od 6. do 10. lipnja 2022. održavati pod temom Sačuvajmo baštinu jer arhivi smo (svi) mi!.
 
Ispreplitanje je to hrvatske teme Sačuvajmo baštinu! odabrane u povodu 50. obljetnice UNESCO-ove Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine kao i 30. obljetnice hrvatskoga pridruživanju konvenciji 1992. godine, s ovogodišnjom temom Međunarodnog arhivskog vijeća pod nazivom Arhivi smo (svi) mi (Archives Are You/Nous Sommes Les Archives).
 
Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je važnost i ulogu arhiva u suvremenom društvu kao čuvara pisane baštine, ali i kao važnih dionika u razvoju demokratskog društva te dodao kako Ministarstvo kulture i medija kao tijelo zaduženo za arhivsku djelatnost, tu opće prepoznatu ulogu svesrdno podupire nizom aktivnosti - od financiranja rada arhivskih ustanova do uređenja suvremenog zakonodavnog i strateškog okvira za njihov razvoj.
 
„Ministarstvo je prošle godine u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osiguralo financijska sredstva za daljnje jačanje arhivske službe i djelatnosti kroz investiciju Unaprjeđenje digitalne infrastrukture i usluga javnog sektora razvojem nacionalnog arhivskog informacijskog sustava i jačanjem nacionalne mreže arhiva“, rekao je državni tajnik te naglasio kako će se tom investicijom vrijednom 265 milijuna kuna razviti novi arhivski informacijski sustav s repozitorijem za pohranu digitaliziranog gradiva te ojačati spremišni kapaciteti u 8 područnih državnih arhiva za preuzimanje arhivskog gradiva na papiru.
 
„Time će se osloboditi značajni prostorni kapaciteti kod stvaratelja gradiva iz područja pravosuđa te će se u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave provesti sređivanje i digitalizacija gradiva u pravosudnim tijelima. Provedbom ove investicije stvorit će se infrastrukturni preduvjeti za daljnji razvoj i jačanje arhivske službe“, zaključio je državni tajnik Poljičak.
 
Govoreći o značaju arhivskoga gradiva i arhiva, ovogodišnju temu, plakat i programsku knjižicu kao i program arhivskih i drugih srodnih ustanova koje sudjeluju u ovogodišnjoj manifestaciji, javnosti su predstavili ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura – ujedno i predsjedavajući Kolegija ravnatelja svih državnih arhiva, zatim predsjednik Hrvatskoga arhivskog vijeća Darko Rubčić te predsjednica Hrvatskog arhivističkog društva dr. sc. Silvija Babić.

    U obilježavanju Međunarodnog tjedna i dana arhiva sudjeluju Hrvatski državni arhiv, svi područni državni arhivi u Republici Hrvatskoj, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Znanstvena knjižnica Zadar, Pismohrana splitsko-dalmatinske županije i drugi, uz suradnju brojnih drugih kulturnih, obrazovnih i znanstvenih ustanova.



Tako će se diljem Hrvatske ovoga tjedna otvoriti prigodne izložbe, održati predavanja, radionice, skupovi, predstavljanja izdanja kao i druge promotivne aktivnosti kako uživo, tako i mnoštvo novih sadržaja dostupnih online. Programsku knjižnicu potražite na poveznici.

Pisane vijesti